Surutka-eliksir zdravlja idealan za mršavljenje

Malo kalorija, puno vitamina i bjelančevina – to je surutka (sirutka), tečnost koja ostaje kao nusprodukt širenja mlijeka. Pobornici zdravog načina ishrane znaju da je surutka pravi eliksir zdravlja i ima mnoga ljekovita svojstva.

Surutka-eliksir zdravlja idealan za mršavljenje

Idealna za mršavljenje

Ova namirnica prikladna je za prehranu od začeća do duboke starosti. Zbog sličnosti majčinom mlijeku može se koristiti kao zamjena za mlijeko u prehrani dojenčadi ukoliko za tim postoji potreba (dojenim bebama nisu potrebni nikakvi dodaci do šestog mjeseca). Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od jedan posto bjelančevina i preko 93 posto vode. Glavni su joj sastojci kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline.

100 grama surutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje. Surutka bi trebalo da bude dio vašeg svakodnevnog menija ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate da smršate, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti.

Odlična za jetru

Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovito pijte surutku. Sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA, koji pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti. Stručnjaci potvrđuju da oboljelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije.

Surutka sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. Bogat je imunoglobulinima i lizosomom, koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Sadrži protivupalni laktoferin, sastojak od neprocjenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.

Puna je cisteina, potrebnim tijelu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti tijelo od upala i toksina.

Glutation je moćan antioksidans koji pomaže i kod problema sa štitnom žlijezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Krvna slika, stres, umor…

Istraživanja pokazuju da surutka doprinosi i boljoj krvnoj slici jer smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak. Debljina, visok pritisak, umor i stres značajno se mogu ublažiti redovnom konzumacijom surutke.

 

mojezdravlje.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Smedji šećer

RECEPT
DANA

Špageti karbonara

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.