Zašto je dobro biti “sama svoj majstor” i koji nam je alat potreban

Koliko puta vam zatreba da nešto uradite, ali niti ste majstor niti imate bar osnovni alat koji uvijek može da zatreba. Zato je dobro biti ono što se popularno zove „sam svoj majstor“, znači imati jednu kolekciju najpotrebnijih alata i naučiti da uradite bar osnovne popravke i sitne radove u kući.

To može biti korisno ne samo zbog uštede novca već i zbog drugih razloga, odvraćanja misli od redovnog napornog posla, relaksacije, posvećenosti drugoj konkretnosti koja okupira vašu pažnju. Biti "sam svoj majstor" može biti i korisno, ali  i važno za sticanje nove vještine, sposobnost za drugačiju kreaciju koja nije iz okvira vaše profesije.

Zadovoljstvo je sticati nova znanja i vještine, a kad vidite rezultat svog rada, osjetite samopouzdanje i spremnost za razvijanje novih vještina.

Da biste mogli to da radite neophodan vam je osnovni alat. Zato u kući ili stanu treba da imate bar najpotrebnije alatke, da ne zovete majstora za svaku sitnicu. Da možete i sami sklopiti komade namještaja, ormar, policu, okačiti sliku na zid, nosače za televizor, zategnuti šafove na namještaju i slično.

Ako prihvatite izazov dalje lične kreacije, dobro je da imate nešto više od čekića šrafcigera, klešta, metra, testere, lenjira… Ovde skrećemo pažnju na dve takve alatke – brusilicu i bušilicu, a zatim na još dve korisne alatke za uređivanje dvorišta, kosilice i trimere za travu.

Zašto je dobro biti “sama svoj majstor” i koji nam je alat potreban

Šta treba znati o brusilicama

Brusilice spadaju u višenamjenski alat, koji pored osnovne funkcije može da radi još niz poslova. Zato ih je dobro imati u kući, za obradu drveta, metala i za druge namjene.

Kod metalnih površina brusilica najviše služi za uklanjanje neravnina i pripremu za premazivanje ili zavarivanje. Slično i kod drvenih površina - za glatko brušenje ijfarbanja ili lakiranja i za oblikovanje ivica.

Funkcije brusilice uvećavaju se nabavkom diskova i nastavaka za razne namjene, tako da se za brusilice cijena uvećava za manju ili veću kolekciju nastavaka. To mogu biti diskovi za brušenje, za rezanje, polirni nastavci, dijamantski nastavci za sječenje tvrdih materijala, rotirajuće čelične četke za čišćenje površina.

Onda brusilica može da reže metalne šipke, ploče, cijevi i profile, plastiku, keramičke pločice, betonske blokove. Da oštri drugi alat.

Brusilica se koriste za razne obrade drveta. Kod renoviranja prozora i vrata upotrebite je za čišćenje od prethodnih premaza, neravnina i oštećenja. Novi premazi bolje prianjaju na glatko izbrušenu površinu.

Ova raznovrsna upotreba brusilica pokazuju koliko su fleksibilan alat koji treba imati u kući.

Kako koristiti bušilice

Bušilice su takođe univerzalni alat. Osnovna funkcija je bušenje rupa u drvetu, metalu, plastici i tvrđim materijalima, kao što je cigla, beton i kamen. Služi i za druge namjene, tako da mnogi poslovi podrazumijevaju njeno korišćenje.

Za rad električne bušilice potrebni su nastavci, tako da se za bušilice cijena uvećava i za nastavke koje izaberete. Pored seta burgija za drvo, metal i druge tvrde materijale, postoje i drugi nastavci, na primjer za miješanje maltera, lijepka za pločice, boje i drugih sličnih materijala.

Popularne su udarne bušilice koje služe za bušenje u tvrđim materijalima poput cigle i betona. A takozvana čekić-bušilica kombinuje rotaciju i udar i ima mnogo veću snagu od udarne bušilice.

Bušilice se često koriste za zavrtanje i odvrtanje šrafova, tako da su poželjne prilikom sklapanja namještaja, polica i drugih konstrukcija. Stone bušilice namijenjene su za precizno bušenje pri izradi nakita ili u elektronici. Jednu od specijalnih bušilica najčešće možete vidjeti u stomatološkim ordinacijama.

Alatke za uređenje dvorišta

Ako želite uredno dvorište onda obavezno nabavite kosilicu za travu. A za veće dvorište i manje pristupačne površine i trimer za travu. Ako vam je dvorište ravno i nije veliko onda vam je dovoljna električna kosilica, a za neravne i strme terene pogodniji je trimer.

Sa ovim alatkama uređivanje dvorišta biće mali posao ali veliko zadovoljstvo, zbog besprekorno uređenog travnjaka. 

Kosilice za travu

Za olakšanje u radu koju vam omogućava korišćenje kosilice za travu cijena se isplati do poslednjeg dinara. A i njega možete dati u posljednjoj od niza mjesečnih rata. Ova i druge pogodnosti pri kupovini samo su razlog više da kosilica za travu bude obavezna alatka kojom ćete sa zadovoljstvo uređivati vaše dvorište i uživati u njemu.

Veličina dvorišta najviše utiče na izbor kosilice. Za manje dvorište dovoljna je električna kosilica za travu, ali ako je dvorište veće onda se preporučuje veća i jača motorna kosilica na benzin.

Za bolji učinak kosilice za travu važno je pravilno podesiti visinu noža. Kod redovnog košenja pozicija noža može biti najniža, ali ako je trava više porasla podignite visinu noža radi efikasnosti, pa sledeći put spustite nož.

Kako god da radite, vodite računa da ne oštetite nož nailaskom na sitno kamenje ili suvo granje koje je zaostalo u travi. Posle korišćenja kosilicu obavezno očistite, a povremeno naoštrite i nož.

Trimeri za travu

Trimeri za travu se koriste za košenje, a mogu raditi i druge poslove kao što je sječenje sitnog žbunja, uklanjanje visoko i gusto izrasle trave, uređivanje ivica ukrasnih biljaka.

Mogu da posluže za uređivanje živih ograda, sječenje tanjih grana na voću i ukrasnom drveću. Nastavak sa rotirajućom četkom omogućava čišćenje betonskih površina od naslaga prljavštine.

Posebni nastavci mogu da se koriste i za druge poslove, ali pri nabavci trimera za travu cena ne uključuje te dodatne nastavke. 

Korišćenjem različitih nastavaka trimer za travu postaje višenamenski alat koristan za brojne poslove u uređivanju dvorišta, bašti i većih okućnica.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Odčepljavanje sudopera bez hemikalija

RECEPT
DANA

Indijski uštipci

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.