Ova 4 prirodna lijeka protiv stresa djeluju odmah!

Svi se, s vremena na vrijeme, suočavamo sa stresom. Na njega mogu uticati mnogobrojni faktori, od svakodnevnih životnih izazova do sitnica s kojima ne možete izaći na kraj. Često ga nazivaju i bolešću modernog doba, a on može imati izrazito negativan uticaj na cjelokupno zdravlje. Simptomi su veoma različiti pa variraju od problema sa spavanjem do razdražljivosti. Stres je, takođe, vodeći uzrok mnogobrojnih oboljenja, a neka od češćih su gubitak kose, depresija, visok krvni pritisak, glavobolje, drastične promjene težine… Sljedeći put kada budete imali neke od simptoma ili, jednostavno, kada osjetite da ste pod stresom, isprobajte neke od prirodnih ljekova.

Ova 4 prirodna lijeka protiv stresa djeluju odmah!

Lavanda
Ukoliko imate problema sa spavanjem, bilo bi dobro da vazduh u spavaćoj sobi blago pošpricate esencijalnim uljem lavande ili da samo ulje pomirišite nekoliko puta. Istraživanja pokazuju da lavanda ublažava anksioznost te da smiruje um i tijelo usljed čega dolazi do opuštanja. Samim tim, ona vam može pomoći da brže i lakše zaspite. Takođe, dokazano je da aromaterapija inicira različita raspoloženja i osjećanja te se veoma učinkovito koristi kod problema kao što su depresija, zamor, anksioznost, glavobolje, loša probava i slično. Kako biste saznali više o blagodetima aromaterapije, najbolje je da se posavjetujete sa stručnim licem.

Kamilica
Čaj od kamilice dokazano opušta mišiće (ali i živce) prije spavanja. Ova prekrasna biljka se već stotinama godina koristi zbog svojih sedativnih svojstava, ali i kao namirnica koja poboljšava imunitet.

Tamna čokolada
Istraživanja pokazuju da konzumiranje svega 30 grama tamne čokolade smanjuje nivo hormona stresa i anksioznosti u organizmu. Hormon stresa, kortizol, lako može postati neuravnotežen i dovesti do dugoročnih oboljenja i disfunkcionalnosti. Tamna čokolada može biti od pomoći da se nivo pomenutog hormona smanji pa se zbog toga i preporučuje da se češće konzumira. Ipak, ne pretjerujte – kao što smo na početku rekli, 30 grama dnevno sasvim je dovoljno.

Kantarion
Istraživanja pokazuju da ova biljka popravlja raspoloženje i ponašanje kod osoba sa blagom depresijom. Koristi se vijekovima kao prirodni anti-depresiv, a toliko je sveprisutna da se često smatra korovskom biljkom. Prije upotrebe (možete praviti čaj od nje ili mirisati njeno eterično ulje) posavjetujte se sa doktorom ili farmaceutom kako biste izbjegli potencijalne alergijske reakcije ili nepravilna doziranja.

Minimagazin.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.