Kako se žene u stvari osjećaju tokom prve godine majčinstva

Većina iskusnih roditelja roditeljstvo opisuje kao najbolju stvar koja im se dogodila u životu, no sudeći po novom istraživanju, većina mladih majki se ne bi složila s njima. Iscrpljenost, umor i usamljenost su riječi kojima najčešće opisuju prve mjesece majčinstva.

Kako se žene u stvari osjećaju tokom prve godine majčinstva

Studija koju je proveo Nurofen na 2.000 majki pokazala je da je prva godina roditeljstva iznimno iscrpljujuća i fizički i psihički, piše DailyMail.com.

Čak 65 posto ispitanih majki je prvih 12 mjeseci brige za dijete opisalo kao “jako stresno”.

Njih čak 52 posto je reklo da negativni aspekti roditeljstva, kao što su nespavanje, zbunjenost, stres i haos, nadvladavaju one pozitivne. Istraživanje je također pokazalo da obično oko 11. mjeseca djetetovog života majke stiču više samopouzdanja pa pozitivniji aspekti majčinstva dolaze u prvi plan.

Ova studija je otkrila da veliki postotak majki nakon porođaja doživi nagli pad samopouzdanja  jer odjednom shvate da nemaju pojma što rade i što bi trebalo da rade.

Pedeset posto ispitanica je reklo da bi voljele da im je neko mogao objasniti zašto bebe plaču, dok je njih 43 posto reklo da bi im bilo puno lakše da ih je neko savjetovao kako se nositi sa neprospavanim noćima.

Pokazalo se i da je trećina majki poprilično zbunjena kada je dijete bolesno te ne zna šta tačno treba raditi i kako ga njegovati.

Mnogo je područja iz kojih bi mlade majke voljele dobiti neku vrstu obuke - kako pomoći djetetu da stekne određeni dnevni raspored, kako uskladiti kućne poslove i brigu za dijete i kako se nositi sa silnom odgovornošću samo su neka od njih.

Na pitanje šta im nedostaje iz života “prije djeteta” 55 posto žena je odgovorilo “društveni život”, a njih 35 posto “posao”.

Čak 51 posto žena čezne za svojim “starim tijelom”.

Rezultati su pokazali da dolazak prinove može uticati i na porodične i prijateljske veze te da uprkos velikim promjenama, većina žena ipak uspijeva da zadrži svoje stare hobije i interese.

Uprkos tome tome, njih 52 posto je izjavilo da su nakon porođaja imale osjećaj kao da su “izgubile vlastiti identitet”.

 

Magazin.net.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.