Diskus hernija vrata – ima li pomoći?

Kičmeni stub pravilno drži cijeli mišićno-skeletni sistem, ima važnu ulogu i trpi veliki pritisak.

Diskus hernija vrata – ima li pomoći?

Vratni dio kičme je podložan raznim promjenama i dovodi do pojave bola, trnjenja i drugih neprijatnosti u rukama, nogama, glavi. Diskus hernija vrata je jedan od razloga pojave problema pa je važno djelovati što ranije i spriječiti brojne degenerativne promjene.

Šta je diskus hernija vrata?

Između svakog pršljena se nalazi međupršljenski prostor u kome se nalaze diskusi koji imaju ulogu apsorpcije trenja i olakšavanje pokreta. Riječ je o želatinastim pločicama koje poput mekih jastučića omogućavaju da pršljenovi i kičma normalno funkcionišu.

Starenjem, zbog povreda, nepravilnim držanjem kičmenog stuba dolazi do diskus hernije vratapucanja diskusa kada njihov sadržaj iscuri pa kičmeni stub gubi pravilnu podršku pršljenovima.

Ovakvo stanje vodi do uklještenja nerava, problema sa stabilnošću pršljenova i razni tipovi bolova, ali i slabosti u noga i rukama, gubitka stabilnosti i veći rizik od padova.

Progresija bolesti može da dovede do oštećenja kičmene moždine pa je i stepen bola različit, ali se pre ili kasnije mora posjetiti ljekar.

Bol u potiljku je jedan od čestih simptoma diskus hernije vrata, a koja prolazi kada se pronađe udoban položaj za odmor, pa ako imate neki od simptoma moguće je da vam je ugrožena stabilnost vratnog dijela kičme

Liječenje vratne diskus hernije

Liječenje diskus hernije vrata može biti fizikalno, liječenje medikamentima i operacijom.

Prvo se pristupa simptomatskom liječenju, tj. djelovanju na simptome, a to je ublažavanje bola i grčenja mišića uz pomoć različite kombinacije ljekova. Ipak, ovo donosi samo privremeno olakšanje i može biti dio pripreme pred fizikalnu terapiju ili operaciju.

Fizikalna terapija ima za cilj da opusti mišiće i ojača ih da bi efikasnije držali kičmeni stub vrata i tako nadomjestili nedostajući disk. Ovako se mogu ublažiti tegobe i usporiti sve buduće promjene, ali neće svako reagovati jednako i imati isto poboljšanje, naročito ako je već došlo do većih problema u dužem vremenskom periodu.

Operacija diskus hernije vrata

Kada se izvede pravilno, operacija diskus hernije vrata u 90% slučajeva u potpunosti rješava problem ili znatno ublažava tegobe.

Operacija se izvodi ili kroz grlo ili sa zadnje strane, u zavisnosti od toga šta je cilj intervencije i kako će se ona izvoditi. U svakom slučaju većina tegoba odmah nestane čim se ukloni pritisak na nerv, a na ostalim problemima se radi i to najviše u prvih 6 mjeseci da bi se suzbio trajni deformitet.

I nakon operacije je potrebno uzimati terapiju protiv bolova, ali i sprovoditi fizikalnu terapiju koja značajno pomaže oporavku i obnovi oštećenih živaca i oslabljenih mišića.

Diskus hernija vrata se može spriječiti kroz pravilno izvođenje pokreta i što manje opterećenje kičmenog stuba. U slučaju da se ipak javi, važno je reagovati na vrijeme i spriječiti napredovanje promjena.

Bol može biti povremen ili hroničan, a uz to se može javiti i slabost ruku, trnjenje, gubitak osjećaja i sve će se to pogoršavati kako pršljenovi budu jače pritiskali kičmenu moždinu.

Liječenje je kombinovano, ali se za par mjeseci može u potpunosti riješiti problem i vratiti stabilnost čitavom kičmenom stubu. Operacija je često najbolji izbor, ali uz nove tehnike i visoku preciznost diskus hernija vrata ubrzo može postati samo ružna prošlost.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.