Da li je bolje nositi naočare ili kontakt sočiva?

Nazavisno od toga da li su u pitanju naočare za vid ili kontakt sočiva, najvažnije je da se uz pomoć njih na pravilan način koriguje dioptrija i kvalitetniji vidi. Sve zavisi od potreba i želje pacijenata, tako nekima više odgovaraju naočare dok nekima više odgovaraju sočiva.  Nošenje naočara može biti i kao ukras i modni dodatak, zbog čega neki obraćaju pažnju na to kakve naočare biraju. Mana naočara je ta što one vidno sužavaju vidno polje, za razliku od sočiva koja daju veću širinu vidnog polja.

Da li je bolje nositi naočare ili kontakt sočiva?

Pacijentima koji su stalno izloženi radu ispred računara ili vožnji preporučuje se da nose stakla sa antirefleksnom zaštitom, jer se tako smanjuje refleksija svetla sa monitora ili farova automobila upućenih oku.

Kontaktna sočiva pogodna su za sportiste, ali zahtijevaju i određeni stepen higijene. Sočiva su jako dobra podloga za razvoj bakterija i zato treba voditi računa o njihovoj higijeni. Ukoliko se sočiva dugo nose na njima se nakupljaju štetne materije i bakterije, što može da izazove ozbiljnu upalu i infekciju oka. Ruke moraju da budu čiste jer i one mogu da izazovu infekciju oka prilikom stavljanja sočiva. Prije odlaska na spavanje sočiva se skidaju. Preporuka stručnjaka je da treba kombinovati nošenje naočara i kontakt sočiva.

Što je sve potrebno za održavanje kontakt sočiva?

Za pravilnu upotrebu sočiva potrebna vam je:

  • kutijica za čuvanje sočiva,
  • preparat za čišćenje i dezinfekciju,
  • fiziološki rastvor

Kako pravilno staviti kontakt sočiva?

Prije samog postavljanja kontakt sočiva bitno je da vaše ruke budu čiste i suve, zato ih dobro operite i osušite. Bitno je da na rukama nema vode. Izvadite sočivo iz kutije i isperite fiziološkim rastvorom. Važno je da sočivo uvijek bude na kažiprstu i mora da stoji kao čašica, jer će se tako lakše zalijepiti za rožnjaču.

Provjerite da li sočivo čisto. Povucite prstom oko na gore i dolje kako ne biste trepnuli, gledajte pravo i nježno stavite sočivno na sredinu rožnjače. Zatvorite oko na trenutak i trepnite par puta. Isto ponovite i sa drugim okom. Takođe je dobro da se napravi minut ili dva pauze između stavljanja sočiva u oba oka.

Nakon postavljanja sočiva prosipajte vodu koja je bila u kutijici za sočiva i isperite je fiziološkim rastvorom i ostavite je da se osuši na sobonoj temperaturi.

Kako izgleda skidanje i čišćenje kontakt sočiva

Kada želite da skinete svoja kontakt sočiva morate dobro da operete i osušite svoje ruke. Otvorite što više oko, kažiprstom povucite kapak oka ka spolja, trepnite i sočivo će izaći iz oka. Stavite sočivo na dlan i stavite dvije do tri kapi sredstva za čišćenje, nježno trljajte sočivo kažiprstom dvadesetak sekundi sa unutrašnje i spoljašnje strane.

Na ovaj način čistite sočivo od prljavštine koja se nakupila tokom nošenja. Zatim isprerite sočivo fiziološkim rastvorom kako bi se otklonile dodatne nečistoće. Odložite sočiva u kutijicu za sočiva i prelijte ih preparatom za čišćenje i dezinfekciju sočiva. Zatvorite kutijicu i ostavite sočiva preko noći, kako biste na taj način imali potpunu dezinfekciju svojih sočiva.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.