Aronija – najjači dosad poznati antioksidant

Aronija – najjači dosad poznati antioksidant

Sibirska Aronija (Aronia Melanocarpa) potiče iz Sjeverne Amerike, a kasnije je prenijeta u Sibir i sjeverne djelove istočne Evrope. Indijanci su prvi prepoznali njena ljekovita svojstva i upotrebljavali su je u ishrani.

Zreli plodovi Sibirske aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, katehina, flavonida, antocijanina (najviše od svih dosad poznatih voćnih vrsta), folnu kiselinu, vitamine A,C (8-10 puta veću koncentraciju nego u južnom voću), B2, B6, B9, E i veoma rijedak vitamin P, kao i betakaroten, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod i fosfor. Ogromna količina tanina i flavonida, gdje glavnu ulogu ima antocijanin, Sibirsku Aroniju čini najjačim dosad poznatim antioksidantom.

Ljekovita svojstva i primjena

 • Antikancerogeno dejstvo – u visokom procentu ubija maligne ćelije kod tumora mozga, pluća, debelog crijeva i jetre (antocijanin i proantocijanidin)
 • Antioksidant – sprječava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma (tanini, flavonidi, vitamin C, vitamin E)
 • Glava – poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim sudovima glave i pomaže kod glavobolja i migrene, zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti (antocijanin, vitamin P)
 • Srce – smanjuje visok krvni pritisak, vraća loš holesterol u normalu i podstiče porast dobrog, omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, regeneriše fino arterijsko mišićno tkivo i povećava njihovu elastičnost, poboljšava prokrvljenost miokarda podstičući stvaranje nove mreže finih krvnih sudova poslije gubitka funkcije starih, stvara potpunu zaštitu od začepljenja (antocijanin, biofenoli, vitamin P)
 • Urinarni trakt – liječi urinarne infenkcije (5-10 puta efikasnije od kanadske brusnice) i upalu prostate (proantocijanidin)
 • Jačanje imuniteta – sprječava bakterijske i virusne infekcije (prehlada, grip…) (biofenoli, vitamin C)
 • Endokrine žlijezde – poboljšava lučenje hormona i reguliše rad štitne žlijezde, reguliše nivo šećera i hemoglobina u krvi, rad pankreasa i liječi dijabetes. Sadrži rijedak voćni šećer SORBITOL čime pomaže dijetalnu ishranu (sorbitol, antocijanin)
 • Krv i krvni sudovi – popravlja krvnu sliku i čisti krv, poboljšava cirkulaciju, smanjuje povišen krvni pritisak, smanjuje loš holesterol i reguliše šećer, povećava elastičnost krvnih sudova (posebno je značajno za dijabetičare) i sprječava njihovo začepljenje, sprječava aterosklerozu i smanjuje tegobe kod upaljenih i proširenih vena (flavonidi, vitamin P, proantocijanidin, biofenoli)
 • Želudac – smiruje grčeve i bolove želuca, smiruje upalu sluznice želuca, pomaže kod čira na želucu i želudačne nervoze (antocijanin)
 • Crijeva – smiruje grčeve i bolove u crijevima, smiruje upalu sluznice crijeva i zaustavlja prolive.
 • Jetra i žuč – poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči, čisti jetru od masnoće, regeneriše je i kod teških oboljenja, liječi i reguliše upalu žučne kese i žučnih kanala, žuticu, žučni pijesk i žučni kamen (fenoli, flavonidi)
 • Oči – poboljšava vid, liječi degenerativne promjene na makuli, štiti oči od UV zračenja, sprječava nastanak katarakte (antocijanin, vitamin P, betakaroten)
 • Koža – povećava elastičnost i značajno smanjuje prisustvo bora i strija, uklanja tamne fleke od sunca i ispucale kapilare, osvježava kožu, usporava starenje (vitamin E, betakaroten, flavonidi)
 • Čišćenje organizma – vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente u tijelu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi poslije izloženosti zračenju kod postoperativne terapije (masovno korišćena nakon nesreće u Černobilu za smanjenje tegoba najizloženijim službenim licima)
 • Višestruko skraćuje vrijeme zarastanja rana i vrši njihovu dezinfekciju; što je naročito važno u postoperativnom periodu (biofenoli, vitamin P,C i E)

Dr. Slobodanka Babić

Uzgoj

Aronija ima vrlo male zahtjeve u pogledu mjesta uzgoja i klime, tako da se može saditi u vrlo različitim područjima. Ali ipak uzimajući u obzir da je aronija porijeklom iz područja s uticajem atlantske klime bolje uspijeva na staništu s višom vlažnošću zemljišta i vazduha.

Optimalna količina padavina 500 – 600 mm godišnje. Aronija dobro uspijeva čak i na zemljištima s visokim nivoom podzemne vode, gdje druge vrste voća, poput jabuka i višanja, ne uspijevaju. Aronija dobro uspijeva kad se uzgaja i na kamenom tlu, s malo zemlje, kao što je, npr. krševito primorska regija. Pri sadnji aronije treba izbjegavati ekstremno suva pješčana zemljišta i zbijena tla vlažna. Mraz gotovo uopšte ne može naškoditi stabljici i cvijetu aronije.

Ozbiljna oštećenja od smrzavanja mogu se očekivati tek pri temperaturama od -23°C početkom zime i na -30°C sredinom zime. Kritična temperaturna granica zemljista iznosi -11°C.

Plodovi dozrijevaju u vremenu od početka do sredine avgusta.  Obzirom da svi plodovi najčešće dozrijevaju u isto vrijeme, potrebna je samo jedna berba. Kako plodovi ne bi prezreli i počeli otpadati, berbu treba obaviti brzo odmah poslije početka zrenja. Neke bobice ipak mogu dozrijeti prije ostalih. Berba može biti ručna ili mašinska.

Kod ručnog branja plodovi se otkidaju palcem, pri čemu se može ubrati do 12 kg na sat. Na većim plantažama uobičajena je mašinska berba, a učinak radne mašine se kreće od 3 do 4 sata za hektar.
Poslije berbe plodovi se moraju što je moguće prije preraditi, a kratkoročno se mogu uskladištiti u plastičnim ili drvenim košarama.

Ako se plodovi ne prerađuju odmah poslije berbe, mogu se naglo zamrznuti i uskladištiti. Kod običnog uskladištenja pri 15 – 25°C i 80 % relativne vlažnosti vazduha zreli plodovi mogu se održati dvije nedjelje.
Zavisno o načinu sadnje moguće je ostvariti oko 80 – 120 dt/ha. Predviđeni rok trajanja plantaže aronije se procjenjuje na oko 20 godina.

Proizvodi od aronije

Samo neki od proizvoda gdje se koriste plodovi aronije:

 • sokovi
 • likeri i rakije
 • jogurti
 • konditorska industrija
 • prirodne boje
 • farmaceutska industrija

Svježi plodovi imaju trpak ukus, sok miriše na bademe i oporog je ukusa. Iskoristivost ploda aronije za sok je visokih 75 – 80 %, što možemo i povećati za 6 %, ako plodovi prije cijeđenja odleže neko vrijeme na -5°C. Prerađivačka industrija veoma cijeni sok aronije kao prirodno sredstvo za bojenje, obzirom da je tamnocrvena i crna boja vidljiva i poslije stostrukog razrijeđenja. S druge strane, sokom aronije može se popraviti ukus i boja drugih sokova. Osim čistog soka, proizvodi od aronije u tečnom stanju su još i miješani sok, nektar, koncentrat, sirup i osvježavajuća pića.

Takođe se sve više prepoznaje vrijednost aronije za punjenje karamela, čokoladnih bombona, za proizvodnju kandiranog voća i sladoleda.

Od jednoga kilograma plodova aronije može se dobiti do 320 g obojene materije antocijana. Za bojenje namirnica može se koristiti i ekstrakt dobijen iz ostataka nakon cijedjenja voća.

Plodovi se mogu na mnogo načina koristiti i u svojoj kuhinji, najprije miješanjem s drugim voćem. Od aronije se uglavnom pravi pekmez i kompot, ali se ona može i sušiti. Kompot je oporog i kiselkastog ukusa. Osim toga, od aronije se može praviti i marmelada, žele i kandirano voće. Plodovi aronije koriste se u proizvodnji marmelade od jagoda, kojoj oni daju tamniju boju i veću stabilnost. Ovdje treba dodati da se plodovi poslije odmrzavanja gotovo uopšte ne razlikuju od svježih, ni po boji, ni po čvrstoći. Ipak, nemaju više onako opor ukus pa više nisu tako prikladni za dalju preradu.

Od aronije se proizvode sokovi, likeri i jogurt , te visokokvalitetno crveno dezertno vino. Aronija se koristila čak i za proizvodnju dezerta od slatkog jogurta.

Via:  durmitor.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako se maskara osušila ili zgrudvala...

RECEPT
DANA

Jadro oblande

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.