Smije li se piti voda iz zagrijane plastične flaše?

Naučnici sa Univerziteta Nanjing u Kini i Univerziteta Florida istražili su koliko je opasno piti flaširanu vodu iz boce koja se zagrijala. Kako bi došli do odgovora, postavili su 16 brendova vode, koji se prodaju u Kini, na tri temperature, 4C, 25C i 70C stepeni, imitirajući temperaturu frižidera, sobnu temperaturu i vrućinu koja nastaje u npr. autu tokom ljetnih mjeseci.

Smije li se piti voda iz zagrijane plastične flaše?

Autorka studije je Lena Ma, a istraživanje je provedeno kako bi se razjasnilo ima li istine u strahovima da plastika u vodu ispušta materije koje bi mogle naškoditi zdravlju.

Boce su čuvali i posmatrali tokom dužeg vremenskog perioda, a mjerili su koncentraciju antimona i bisfenola A i to nakon perioda od nedelju dana, dvije sedmice i četiri sedmice.

Antimon je metal koji se povezuje s bolestima pluća, srca i gastrointestinalnim bolestima, prema studiji sprovedenoj 2009. godine te se navodi kao "mogući kancerogen". Bisfenol  A je hemikalija koja u tijelu može oponašati estrogen. U Americi je zabranjena njegova upotreba u izradi plastičnih bočica za hranjenje djece kao i bočica za sirupe.

Istraživači su izmjerili kako je s protokom vremena i s povećanjem temperature kojima su boce bile izložene rasla koncentracija antimona. Pri temperaturi od 25C koncentracija antimona čak je dvostruko porasla. Koncentracija bisfenola porasla je pri 25C samo u bocama tri proizvođača, ali i dalje nije riječ o nivoima koje bi zvonile na uzbunu.

No, Ma ističe kako je sama prisutnost bisfenola u flaširanoj vodi misterija za sebe.

- Ako ćemo teoretski, plastika ne bi uopšte smjela sadržavati bisfenol. No, moguće je da se bisfenol pronađe u tragovima ako proizvođači koriste recikliranu plastiku, rekla je Ma za Yahoo.Health.

Pri temperaturi od 70C, znači ako biste ostavili bocu u zagrijanom autu, koncentracija antimona stalno se povećavala u odnosu na one boce "iz frižidera".

Najveća izmjerena koncentracija bila je 0.00026 miligrama po litri vode, što je još uvijek niže od dozvoljene granice od 0.0006 miligrama koja je dopuštena U SAD-u. U Japanu su granice rigoroznije.

U najgorem scenariju, prijetnju za zdravlje predstavljalo bi da svaki dan "popijete" 0.0004 mg antimona po kilogramu tjelesne težine. Djeca su tu posebno ugrožena. 

Istraživači navode da u obzir treba uzeti i kako kalcijum, koji se pronalazi u flaširanoj mineralnoj vodi, potpomaže ispuštanje antimona. Zaključak?

Studija navodi kako se zdravstveni rizici uzrokovani ispuštanjem antimona u PET ambalaži -  podcjenjuju.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Skratite vrijeme peglanja na pola

RECEPT
DANA

Quesadillas

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.