Šta nas čeka nakon četrdesete godine?

Mladost nekako sama po sebi donosi bezbrižnost. Živi se za trenutak, za sreću i radost svakog izlaska, za neprospavane noći u društvu prijatelja... Godina po godina i dolazimo u zrele četrdesete. Duh nam može biti i dalje mlad, ali tijelo odaje znake i pokazuje prve probleme.

Šta nas čeka nakon četrdesete godine?

Više brige o zdravlju u mladosti – lakše se nosite sa problemima nakon četrdesete

Budimo iskreni, ni jedan tinejdžer nije otišao ranije na spavanje jer će njegovo tijelo sačuvati vitalnost duži niz godina. Pa ipak, sa razvojem farmaceutske industrije raste i broj preparata za njegu lica i tijela koji pomažu i prije nego što se jave prvi problemi. Ključ je u edukaciji. Korišćenje krema za njegu kože i kose u dvadesetim odložiće efekat starenja, a i praktikovaće se zdrava rutina njege. Štetnost izlaganja suncu se najviše ogleda u zrelim godinama jer koža pamti, pa kao razlog pjega, bora, crvenila možemo naći i u pretjeranom izlaganju suncu 10-20 godina ranije.

Redovni medicinski pregledi, redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana je rezerva da se tijelo kasnije što efikasnije bori sa prvim znacima starosti.

Slabljenje vida kao jedan od prvih znakova da ste ušli u četrdesete

Mnogi će ovaj simptom opisati kao osjećaj da se pretvaraju u starca i htjeli to da priznaju ili ne, svako emotivno doživi priznanje da se vid nepovratno gubi. Što ranije priznate da imate problem, rješenje će biti jednostavnije. Vid na svim daljinama nije više tako jasan, sada je to već osjetno? Posjetite oftalmologa i provjerite kakva vam korektivna dioptrija treba. Ako ste ranije imali potrebu za jednim parom naočara npr. za čitanje, gotovo je sigurno da će vam trebati dodatan par za daljinu,a vjerovatno i za srednju udaljenost. Umjesto da imate tri para, olakšajte sebi život i uzmite naočare sa multifokalnim (progresivnim) staklima. One objedinjuju korektivne dioptrije za sve tri udaljenosti.

Progresivna stakla omogućavaju postepen prelaz između dioptrija, vidno polje je široko i omogućava vid kao da problem i ne postoji. Mnoge brine njihova cijena, ali prije svega treba razmišljati da se na taj način rješava zdravstveni problem i to tako efikasno da se, nakon privikavanja, stiče osjećaj da su multifokalne naočare neophodnost od jutra do mraka. Više o multifokalnim staklima saznajte ovdje.

Optičar će vas upoznati sa procesom privikavanja na progresivne naočare. Da bi pravim dioptrijskim dijelom gledali pravu daljinu potrebna je vježba, a za neke akcije i češće pomjeranje glave, a ne samo očiju. Vježba se pre svega u kući, pa se tek onda smije vježbati silazak niz stepenice ili vožnja auta. A kada se očni živac navikne da se više ne napreže dodatno za jasan fokus, vi možete obavljati svaku aktivnost nesmetano.

Okvir multifokalnih naočara birajte prema obliku lica i na njih gledajte ne samo kao optičko pomagalo, već i estetski dodatak da samouvjereno koračate kroz četrdesete, ponosno pokazujući da se u tim godinama osjećate jednako dobro.

Briga o sebi u svakom dobu je bitna. Možda nećete moći da bez posljedica živite brzo kao mladi, ali alternative postoje. One čine da problemi budu sitnice, a da se vi nalazite baš u onim godinama kada vam je najljepše i da se radujete svemu što budućnost donosi.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Četkice za šminkanje...

RECEPT
DANA

Pljeskavica punjena feta sirom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.