Pojava proširenih vena kod žena – kako ih se riješiti na pravi način?

Ukoliko spadate u grupu žena koje imaju problema sa proširenim venama, sigurno znate koliko one mogu biti bolne. Isto tako, sam estetski izgled žene je narušen, pa mnoge pripadnice ljepšeg pola stalno skrivaju svoje noge odjećom.

Pojava proširenih vena kod žena – kako ih se riješiti na pravi način?

Mora se priznati da imati ovu vrstu zdravstvenog problema nije nimalo lako i da je potrebno vrijeme kako biste ga se se u potpunosti riješili. U zavisnosti od toga u koliko godina ste ih dobili, kao i od toga koji je glavni uzrok pojave proširenih vena, zavisi i sam metod tretiranja.

Koji su najčešći uzroci koji dovode do nastanka proširenih vena?

Kao i kod svih vrsta bolesti, genetika ima značajnu ulogu. Ukoliko vam je neko blizak u porodici već imao problem sa vidljivim kapilarima na nogama, velika je šansa da i vi budete jedna od žena koju će mučiti bolovi uslijed proširenih vena.

Pored genetike, i trudnoća može biti indikator za pojavu proširenih vena, pa ne čudi čunjenica da se veliki broj trudnica prvi put susretne sa ovim medicinskim problemom baš u fazi kada ostane u drugom stanju. Najčeće se to dešava zbog toga što se u trudnoći volumen krvi kod žena povećava pa samim tim vene postaju izraženije. U zavisnosti od toga kolika je izraženost vena zavisi i sam tretman lečenja. Trudnicama se najčešće daju da nose tzv. kompresivne čarape ukoliko je to zaista neophodno.

Ni žene koje se aktivno bave nekom vrstom sporta poput biciklizma, skijanja ili drugim sportovima kod kojih je veoma prisutan pritisak na donjim ekstremitetima, problem proširenih vena ne zaobilazi.

Kako da izbjegnete ili olakšate pojavu proširenih vena?

Ukoliko postoji rizik da dobijete proširene vene ili već uveliko mučite problem sa njima, evo na šta biste trebali da obratite pažnju. Najpre bi trebalo da izbjegavate dugotrajno stajanje ili sjedenje koliko god je to moguće. Saune bi, isto tako, trebalo izbegavati jer toplota u njima širi krvne sudove što venama nikako ne prija.

Kad god ste u prilici, odmarajte tako što podignete noge kako biste poboljšali samu cirkulaciju. Takođe, ljekari često preporučuju laganu šetnju kao neki lakši oblik fizičke aktivnosti.

Nikako nemojte da nosite tijesnu i neudobnu odjeću.

Koje su metode za rješenje ovog zdravstvenog problema?

U zavisnosti od trenutnog stanja pacijentkinja, zavisi i za koju vrstu postupka će se hiruzi odlučiti kako bi otklonili u potpunosti proširene vene. Najčešće se radi o neoperativnim i operativnim metodama liječenja.

U neoperativne metode spadaju uzimanje određenih medikamenata poput ljekova ili korišćenja masti koje su posebno namijenjene za ublažanje bolova u venama. Sklerozatna terapija takođe spada u ovu vrstu postupka. Ona podrazumijeva da se određeno sklerozatno sredstvo direktno u venu ubrizga bilo u vidu pjene ili rastvora.

Ukoliko ove metode ne daju zadovoljavajuće rezultate pribjegava se samom operativnom postupku koji, za razliku od neoperativnih metoda, u potpunosti otklanja problem proširenih vena. Tu spadaju, prije svega, tretmani laserom, radiotalasima, striping VMS ili tretman vena vodenom parom.

Ako se odlučite za neku vrstu operativne metode, savjetujemo vas izaberete neku privatnu hiruršku kliniku koja ima duži niz godina iskustva u ovoj oblasti.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.