Ono što pijemo utiče na najbitiniji organ u našem tijelu: 5 napitaka izuzetno zdravih za srce

Ono što pijemo utiče na najbitiniji organ u našem tijelu: 5 napitaka izuzetno zdravih za srce

Srčana oboljenja su dijelom genetski uslovljena, ali su takođe u velikoj mjeri preventabilna i može se uticati na to da do njih ne dođe. Postoje napici koji će doprinijeti zdravlju vašeg srca. Predstavljamo vam nekoliko najpolularnijih.

Kafa

Možda vas iznenadi činjenica da kafa ima veću antioksidativnu aktivnost nego kakao ili čaj. Umjereno konzumiranje kafe omogućava ispoljavanje zaštitnog efekta koji kafa ima na srce i smanjiće rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja, a ono utiče i na smanjenje upalnih procesa u organizmu.
Istraživanje sprovedeno na 83.000 žena pokazalo je da žene koje konzumiraju 2 šoljice kafe dnevno imaju 20% manji rizik od oboljevanja od moždanog udara u odnosu na one koje ne piju kafu. Ukoliko, međutim, konzumirate više od 4 šoljice kafe dnevno, možda ćete imati nesanicu, osjećati se uznemireno i umorno.

Sok od nara

Antioksidativna moć nara je zaista velika. Novija istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ukusnog soka od nara može zaštiti vaše srce tako što će smanjiti nivo holesterola u krvi i povećati protok krvi do srca. Pijte ga svježeg i bez dodatnih zaslađivača.

Crni čaj

Moćni antioksidanti u crnom čaju unapređuju zdravlje srca. Dokazano je da konzumiranje crnog čaja smanjuje rizik od nastanka moždanog udara, smanjuje nivo lošeg holesterola, poboljšava funkciju krvnih sudova, kao i dotok krvi u srčane arterije. Pijte svjež crni čaj, vruć i bez zaslađivača za njegovo najbolje dejstvo. Nekoliko šoljica ovog čudesnog napitka dnevno može smanjiti rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Zeleni čaj

Kao i crni čaj, zeleni čaj sadrži obilje antioksidanata koji čuvaju srce. Osnovna razlika između ove dvije vrste čaja jeste da zeleni čaj nije fermentisan. Istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da povećano konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od oboljevanja koronarnih arterija. Njegova upotreba je povezana i sa smanjenim nivoom holesterola u krvi, uz niži rizik za nastanak krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Voda

Dehidratacija može da doprinese izazivanju nezanemarljivog broja rizikofaktora koji su potrebni za nastanak srčanih oboljenja, kao što je povećana viskoznost krvi. Kada je organizam dehidriran i fali mu tečnosti, krv je gušća, što zahtijeva da srce troši više energije da pumpa krv kroz tijelo. Hronična dehidratacija može rezultirati u hipertenziju t. povišen krvni pritisak, koja se opet poboljšava konzumiranjem vode.

Brojna istraživanja su pokazala da je znatno manji rizik od nastanka srčanih oboljenja povezan upravo sa konzumacijom veće količine vode na dnevnoj bazi. Ne postoji napitak koji bolje hidrira organizam od same vode, a to je odlično za zdravlje vašeg srca. Preporučljivo konzumiranje vode na dnevnoj bazi je 8 čaša. Obogatite vodu svježe cijeđenim limunom i tako joj dajte aromu koja osvježava, a istovremeno i dozu antioksidanata koji su od izuzetnog značaja za zdravlje.

namirnice.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.