A-B-I-P-P je abeceda raka kože. Naučite je!

Vaša koža je najveći organ na tijelu i zaista puno toga treba da trpi. Modrice, opekline, plihovi i posjekotine – naša koža se sama liječi i čuva naše unutrašnje organe.

A-B-I-P-P je abeceda raka kože. Naučite je!

Sitne promjene na koži poput bradavica, pjega i mladeža vjerojatno ne izgledaju kao nešto oko čega bi trebalo da se brinemo– i uglavnom nisu. Ali ipak, oni mogu biti znakovi da nešto nije u redu. Važno je da znate kako da prepoznate kad  sa vašim mladežom nešto nije u redu.

Upoznajte abecedu raka kože.

A za Asimetriju

Normalni benigni madež, prikazan na slici lijevo bi trebalo da bude poprilično simetričan. Obje strane izgledaju otprilike isto. U slučaju melanoma, kanceroznog madeža, postoji tendencije nepravilnog oblika, kao što je mladež prikazan na slici desno.

B za boju

Posmatrajte boju svojih mladeža. Normalan, bezopasan mladež je obično jedne boje i ima jednu izbočinu. Melanom se može identifikovatii dijelimično zbog svojih boja i nijansi. Neujednačena boja može biti znak da imate nešto zloćudno.

I za ivice

Mladeži koji nisu kancerogeni imaju glatke rubove. Njihovi obrisi su često jasno definisani. Melanom s druge strane, često ima nejasne i neravne granice. Oni često nemaju jasan oblik.

P za prečnik

Benigni madeži su često mali, ne veći od gumice na olovci. Ako primijetite da vam mladež raste, to može biti znak melanoma i ljekar treba da ga ispita.

P za promjene

Pratite bilo kakve promjene na normalnom madežu. Promjene u veličini, boji i obliku su sve znakovi. Ako vidite da se mladež iznenada počinje mijenjati, posjetite odmah ljekara.

 

pucajodzdravlja.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kako zamrznuti karmin na usnama...

RECEPT
DANA

Zapečen krompir sa sirom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.