Devet činjenica o crnom luku koje sigurno niste znali

Devet činjenica o crnom luku koje sigurno niste znali

Gotovo su svi upoznati sa zdravstvenim prednostima koje nam pruža luk, ali o ovoj čudesnoj biljci postoji toliko informacija koje je korisno znati.

Okupili smo rijetko poznate činjenice i otkrića o luku koji će vam pomoći da što bolje razumijete ovu biljku te da vam ona što učinkovitije posluži.

1. Sirov, svježe nasjeckan ili samljeven luk ima najbolji učinak na čovjekovo zdravlje. Ako ne možete da podnesete njegov miris i morate da ga kuvate, moraćete da upotrebite barem četiri i po češnja luka kako bi on imao jednak učinak.

2. Iako se luk ponekad naziva 'smrdljiva ruža', zapravo može izliječiti biljku ruže od napada lisnih ušiju. Jednostavno pomiješajte mljeveni luk s vodom i dobijenom tečnošću pošpricajte listove ruže.

3. Neugodnog zadaha nakon konzumiranja crnog luka riješićete se ako popijete limunov sok ili pojedete nekoliko kriški limuna.

4. Miris luka najintenzivniji je nakon što ga nožem usitnimo ili sameljemo.

5. Ako luk nanesemo na rane, one brže zarastaju. Tokom Prvog svjetskog rata ovaj metod su naširoko koristili britanski vojnici.

6. Nasjeckan sirovi luk, kad ga nježno utrljamo na ciljano područje, može suzbiti bubuljicu. Tajna je u moćnom spoju pod imenom alicin, koji luk čini jednim od najboljih antioksidansa među namirnicama.

7. Proklijali luk gubi neke od svojih zdravstvenih prednosti, ali se i dalje može koristiti.

Jedno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Pennsylvaniji pokazalo je da sastojak pod imenom diallyl disulfid u luku može smanjiti ćelije raka crijeva. Drugo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Washingtonu pokazalo je da je spomenuti sastojak sto puta učinkovitiji od ostalih antibiotika u smanjivanju probavnih smetnji uzrokovanih bakterijama.

8. Koja je idealna količina luka koja će se pobrinuti za vaše zdravlje? Univerzitet u Marylandu preporučuje dnevnu dozu od dva do četiri grama svježe nasjeckanog luka; 600 do 1.200 mg dnevnog unosa ekstrakta luka; dvije tablete od 200 mg tri puta dnevno ako je riječ o duboko zamrznutom luku; 4 ml dnevno ako govorimo o tečnom ekstraktu luka; 20 ml dnevno tinkture luka ili 0,03 do 0,12 ml tri puta dnevno ako koristite ulje luka.

9. Koliko god čudesan bio, luk ipak nije za svakoga. Trebalo bi da ga izbjegavaju oni koji koriste ljekove za razrjeđivanje krvi, jer luk potpomaže zgrušavanje krvi. Takođe, luk ne bi trebalo da se konzumira prije operacije.

 

Nezavisne.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Za posvjetljivanje...

RECEPT
DANA

Lovačke šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.