Niste ni svjesni da na ovaj način narušavate zdravlje

Znate već za male greške koje štete zdravlju poput preskakanja doručka, nošenja visokih potpetica, neredovnog spavanja, konzumiranja gaziranih pića… Ipak, da li ste nešto previdjeli?

Niste ni svjesni da na ovaj način narušavate zdravlje

Sušite veš u kući

Greška

Objesili ste vlažnu odjeću u svom domu. Iako je veš čist, on zagađuje vazduh, tvrde naučnici. Vlažna odjeća povećava vlažnost vazduha stvarajući alergijsko okruženje u kom grinje i plijesan bujaju do koncentracije 300 posto veće od sigurnih granica.

Oko 25 posto domaćinstava u kojima se veš suši pozitivno je na gljivicu Aspergillus fumigatus koja uzrokuje infekcije pluća kod osoba s oslabljenim imunološkim sistemom. (To što ne vidite zelenkaste mrlje na zidu ne znači da ste sigurni; spore su i često nevidljive golim okom.)

Savjet: naučnici preporučuju da veš ostavljate u prostoru koji ima nezavisan izvor toplote i ventilaciju – kad sušite odjeću u kupatilu, uključite ventilator i zatvorite vrata.

Perete zube odmah nakon doručka

Greška

Zube čistite neposredno nakon obroka ili pića. Svaki put kada popijete napitak poput kafe ili soka od narandže, kiselina preplavi usta. Ako perete zube prije nego što pljuvačka neutralizuje pH, zapravo ste tu kiselinu utrljali u gleđ što ubrzava njenu eroziju.

Osobe koje peru zube 20 minuta nakon što su popile nešto kiselo, izgubile su više dentina (sloja ispod gleđi) od onih koje su čekale duže prije pranja, pokazalo je istraživanje.

Savjet: nakon što popijete kiseli napitak poput voćnog soka, gaziranog pića ili vina, popijte čašu vode i sačekajte barem 30 minuta prije nego što operete zube. Do tada će pljuvačka neutralizovati kiseline i remineralizovati gleđ.

Čuvate krompir u frižideru

Greška

Krompir ste izložili previsokoj ili preniskoj temperaturi. Keks, tamni tost, čips, pomfrit i drugi dragi ugljeni-hidrati sadrže dvije vrste sastojaka: šećer i aminokiseline aspargine. Na visokim temperaturama poput prženja i pečenja ta kombinacija stvara akrilamid, hemikaliju povezanu s nekim vrstama karcinoma (uključujući rak jajnika i bubrega), nedavno je upozorila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA).

Čips i pomfrit posebno su opasni kada se stave u frižider prije kuvanja. Hladnoća pretvara više skroba u šećer što rezultuje još višim nivoima kancerogena.

Savjet: kod kuće možete smanjiti visok nivo akrilamida u prženim krompirima njihovim čuvanjem na tamnom i hladnom mjestu i držanjem sirovih kriški u vodi 15 do 30 minuta prije kuvanja.

Kuvanje je najbolja tehnika ukoliko želite da smanjite akrilamide. Što je krompir ili tost više poprimio smeđu boju, to sadrži više akrilamida.

Uzimate istu tabletu za glavobolju i mamurluk

Greška

Često koristite lijek protiv bolova acetaminofen. Kada pomiješate acetaminofen s alkoholnim pićem, bubrezi pate, tvrdi se u jednom istraživanju.

Acetaminofen inhibira protein koji tijelo koristi za razgradnju alkohola, a osim toga alkohol može da izazove dehidraciju što bubrege stavlja pod još veći napor.

Savjet: nemojte kombinovati acetaminofen s alkoholom. Raspitajte se u apoteci.

Nosite sjajnu žutu torbu

Greška

Izabrali ste svijetlu torbu od lažne kože. Torbe, novčanici i kaiševi izrađeni od svijetle lažne kože često sadrže nivoe olova mnogo veće od dopuštenih. Najviše ih je pronađeno u žutim, zelenim, narandžastim i crvenim. Olovo, koje se može prenijeti u tragovima iz torbe u ruke pa u usta – uzrokuje probleme u razvoju kod djece, a kod odraslih je povezano s bolestima srca i nekim vrstama raka.

Savjet: da biste bili sigurni, izbjegavajte torbe i novčanike izrađene od lažne kože i odlučite se radije za platno ili najlon, ako vam prava koža nije dostupna.

Izlazite s pušačem

Greška

Mislite da su usta poput pepeljare najgora stvar kad se ljubite s pušačem. Međutim, toksini iz cigareta smanjuju imunološki sistem u grlu, zbog čega pušači nose bakteriju Neisseria meningitidis. Bakterija se ljubljenjem širi putem kapljica iz zadnjeg dijela grla.

Savjet: preporučite mu električnu cigaretu.

tportal.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Zapečene palačinke sa porilukom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.