Da li ste znali da ovih 7 preparata sadrže alkohol?

Ovi preparati mogu postati otrovni ako se ne konzumiraju i upotrebljavaju ispravno upravo zbog alkohola kojeg sadrže u sebi.

Da li ste znali da ovih 7 preparata sadrže alkohol?

Postoje određeni preparati koje koristimo svaki dan i koje u sebi imaju tragove alkohola. Za neke od njih vjerojatno nikada nećete pomisliti da u sebi sadrže alkohol. Portal TOI objavio je listu sedam preparata koji mogu postati otrovni ako se ne konzumiraju i upotrebljavaju ispravno, upravo zbog alkohola koji sadrže u sebi.

1. Ekstrakt vanilije

Alkohol je glavni razlog zbog kojeg u deserte stavljamo svega nekoliko kapljica ekstrakta od vanilije. Jeste li znali da je u nekim ekstraktima koncentracija alkohola jednaka kao i u votki ili džinu?

2. Sredstvo za dezinfekciju ruku

Sredstva za dezinfekciju koja sadrže alkohol djelotvornije ubijaju bakterije i mikroorganizme od običnog sapuna. Koncentracija alkohola u dezinfekcijskim sredstvima varira između 60 i 80%. Postoje takođe i sredstva za dezinfekciju ruku koja ne sadrže alkohol, ali ta sredstva nisu djelotvorna kao ona s alkoholom.

3. Sirup protiv kašlja

Sirup protiv kašlja sadrži između 10 i 40% alkohola. Upravo zbog toga prije uzimanja lijeka o doziranju treba da secposavjetovate sa ljekarom.

4. Vodica za ispiranje usta

Većina vodica za ispiranje usne šupljine koju koristite svako jutro u sebi ima visok procenat alkohola (čak 30%). Neki zbog toga smatraju da bi takve telnosti koje sadrže alkohol trebalo da propišestomatolog i to samo za određene situacije.

5. Tečnost za pranje stakla

Tečnost koja se koristi za brisanje vjetrobranskih stakla na automobilima takođe sadrži alkohol koji može izazvati trovanje ako se konzumira.

6. Parfemi

Svi parfemi i kolonjske vode sadrže između 50 i 90% alkohola koje se kombinuju s destiliranom vodom i otopljenim mirisnim esencijama. Koristite ih s oprezno jer mogu biti otrovni ako se konzumiraju.

7. Proteinske pločice 

Proteinske pločice u sebi sadrže šećerni alkohol sorbitol koji se razlikuje od običnog alkohola. Šećerni alkohol zapravo je zaslađivač smanjenih kalorijskih vrijednosti, a osim u proteinskim pločicama može se pronaći i u sladoledu i kolačima. Sorbitol je ugodnog ukusa, ne pogoduje razvoju karijesa i koristan je za osobe koje boluju od dijabetesa.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.