Labioplastika: Priprema, načini izvođenja, oporavak i mogući rizici

O ovom svjetski popularnom estetskom tretmanu, pitali smo dr Radovića, ginekologa sa najviše urađenih estetskih vaginalnih procedura na labijama i zidovima vagine u Srbiji.

Labioplastika: Priprema, načini izvođenja, oporavak i mogući rizici

Šta je labioplastika?

Labioplastika je operacija u kojoj se smanjuju uvećane ili asimetrične male polne usne. Njom se bave prvenstveno ginekolozi. Ona predstavlja spoj rekonstruktivne vaginalne i estetske plastične hirurgije u cilju rekonstrukcije (smanjivanja ili preoblikovanja) hipertrofičnih malih stidnih usana, kako bi one dobile svoj prirodni anatomski izgled i funkciju.

Nije rijedak slučaj da, kada je uvećana mala stidna usna samo sa jedne strane, labioplastika obuhvata i korekciju asimetrije malih polnih usana. Koeficijent zadovoljstva pacijenta izgledom i estetikom spoljnih gentalija posle labioplastike je jako visok i iznosi preko 96%. (“patient satisfaction rate”). 97% pacijentkinja navode da je kvalitet seksualnog odnosa u značajnoj mjeri poboljšan nakon ove operacije.

Koja je svrha labioplastike?

Svrha labioplastike je poboljšati izgled i funkciju labijalnih usana, često radi smanjenja njihove veličine ili ispravljanja asimetrije.

Kako se izvodi labioplastika?

Labioplastika se obično izvodi hirurškim putem, pri čemu se višak tkiva uklanja iz unutrašnjih ili spoljnih labijalnih usana.

Da li se labioplastika obavlja u lokalnoj ili opštoj anesteziji?

Labioplastika se obično izvodi u lokalnoj anesteziji, ali može se primijeniti i opšta anestezija ili analgosedacija, zavisno o pacijentovim potrebama i zahtjevima.

Šta očekivati na prvom pregledu?

Prvi pregled podrazumijeva detaljan razgovor o željama i očekivanjima pacijentkinje, o njenom trenutnom zdravstvenom stanju, istoriji bolesti i eventualnim prethodnim intervencijama, kao i klinički pregled kojim se konstatuje da li hipertrofične male usne postoje i u kom stepenu su izražene. Potom slijedi plan operacije koji će pacijentkinji omogućiti željeni izgled.

Ko su kandidati za labioplastiku?

Kandidati za labioplastiku su žene koje imaju estetske ili funkcionalne zabrinutosti u vezi sa labijalnim usnama.

Koliko se labioplastika česta u ginekologiji kod nas i u svijetu?

Posljednjih godina, labioplastika postaje veoma često izvođena operacija, kako u svijetu, tako i kod nas. Ovaj trend prate i ostale metode koje se primjenjuju u ovoj regiji, kao što su izbjeljivanje intimne zone, vagino plastika, korekcija epiziotomije, sužavanje ulaza vagine, popunjavanje velikih polnih usana i slično.

Zašto se radi labioplasika?

Hipertrofične male stidne usne ne predstavljaju samo estetsku smetnju, već mogu uzrokovati i funkcionalne smetnje i tegobe. Razlozi zbog kojih se obavlja labioplastika mogu biti:

 • nezadovoljstvo svojim tijelom i nesigurnost u intimnim odnosima
 • problem kod održavanja lične higijene
 • funkcionalno ometanje seksualnog odnosa
 • bol tokom seksualnog odnosa
 • osjećaj neprijatnosti prilikom nošenja određene vrste garderobe
 • smetnje pri sportskim aktivnostima, a nekada i pri uobičajenim, svakodnevnim aktivnostima
 • uzrokovanje infekcija, svraba i suvoće intimne regije
 • otok stidnih usana, njihovo uvlačenje u vaginu i posljedične povrede

Kako izgleda operacija uvećanih malih polnih usana?

Procedura labioplastike nije komplikovana, izvodi se najčešće u opštoj ili lokalnoj anesteziji (može uz analgosedaciju) i traje oko pola sata, sat do maksimalno 1.5h vremena, što zavisi od količine tkiva koju je potrebno opseći. Koristi se savremena mikrohirurška tehnika koja podrazumeva vrlo mali i tanak rez, iza koga ostaje ožiljak tanak kao konac za šivenje (1-2mm.). Stidne usne se preoblikuju, a višak kože i drugih tkiva se uklanja po potrebi.

Kada se skidaju konci?

Konci se skidaju između osmog i dvanasetog dana, onda kada pacijentkinja dolazi i na prvu kontrolu.

Kako održavati higijenu nakon labioplastike?

Higijena se održava uobičajeno - tuširanjem mlakom vodom i blagim medicinskim šamponom koji će preporučiti ljekar. Ne upotrebljavati agresivna dezinfekciona sredstva.

Da li labioplastika smanjuje osjetljivost u intimnoj regiji?

Upravo suprotono, pacijentkinje navode da je kvalitet seksualnog odnosa u značajnoj mjeri poboljšan nakon ove operacije.

Da li su rezultati labioplastike zagarantovani?

Da, a pacijentkinji prije operacije može biti pokazano kako će male polne usne izgledati nakon operacije.

Da li su rezultati labioplastike trajni?

Rezultati ove operacije jesu trajni, odnosno dovoljna je samo jedna operacija. Nije potrebno ponavljati je sa starenjim ili menopauzom, niti nakon porođaja.

Koji su rizici i komplikacije?

Komplikacije kod labioplastike su vrlo rijetke, dešavaju se u manje od 1% slučajeva, a to mogu biti:

 • blaže infekcije
 • podlivi
 • otok
 • krvarenje

Komplikacije se pedantnom operativnom tehnikom mogu prevenirati i svesti na minimum, a pored toga je veoma važno da se pacijentkinja pridržava savjeta ljekara o postoperativnoj njezi, kako se komplikacije ne bi naknadno javile.

Kako da se nosim sa postoperativnim osjećanjima i anksioznošću?

Važno je razgovarati sa stručnjakom o svojim osjećanjima i koristiti podršku prijatelja i porodice.

Koliko će mi vremena biti potrebno da se naviknem na promjene nakon labioplastike?

Vrijeme potrebno za prilagođavanje varira od osobe do osobe, ali važno je imati realna očekivanja.

Koliki se često javljaju komplikacije poslije labioplastike?
Labioplastične estetske procedure imaju veoma mali postotak komplikacija. Većina komplikacija je ograničena na mali prostor i može se lako korigovati. Konci se skidaju između sedmog i desetog dana, onda kada pacijentkinja dolazi i na kontrolu.

Otok, modrice i svrab su mogući do 2 nedjelje od intervencije. Proces epitelizcije i otpadanje konaca se završava do 20 dana poslije intervencije, spadanje zgrusanih koaguluma (kraste) 30-40 dana.

Da li je potrebno psihološko savjetovanje prije labioplastike?

Neki hirurzi mogu preporučiti psihološko savjetovanje pre operacije kako bi se razgovaralo o očekivanjima i motivacijama.

Kako da se osjećam sigurno u svojem tijelu nakon labioplastike?

Važno je raditi na samopouzdanju i postaviti realna očekivanja.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kad zagori pasulj...

RECEPT
DANA

Indijaneri

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.