Miran san po ljetnjim vrućinama

Miran san po ljetnjim vrućinama

Vruće ljetnje noći odražavaju se negativno na naš san – teško zaspivamo, a i kad zaspimo budimo se često i miran san nam izgleda nedostižan i nemoguć. Ovo je jedan od glavnih razloga što smo nervozni i dekoncentrisani u ljetnjem periodu. Nedostatak  sna vodi i do zdravstvenih problema – visok krvni pritisak, gojaznost, dijabetes…

Prema riječima stručnjaka, hladna prostorija ne pomaže da bolje spavamo. Smatra se da je idealna temperatura za spavanje izmedju 16 i 17 stepeni.  Zato je važno da se pred spavanje obezbijedi odgovarajući ugodjaj.

Evo kakve savjete za miran san vam daju stručnjaci:

  • Da biste temperaturu u sobi održali nižom, preporučljivo je da se roletne na prozorima ne podižu tokom dana. Zavjese takodje držite navučene. 
  • Klima uredjaj ili ventilator su najvjerniji prijatelji u ljetnjoj sezoni, ali oni sobom nose rizike po zdravlje i zato treba da pazite kako ih koristite. U toku noći tijelo se hladi i u drugoj fazi sna tjelesna temperatura se smanjuje i najnižu tačku dostiže 4 sata nakon što zaspite. Zato vam je vruće kad legnete, a kasnije vam može biti hladno. Tada je najbolje da imate neki pokrivač  da se umotate ili jednostavno da ugasite klimu prije spavanja. U suprotnom, rizikujete da se prehladite, a niko ne voli tu vrstu zdravstvenih problema, pogotovo ljeti.
  • Izaberite odgovarajuću posteljinu od laganog i prirodnog materijala, po mogućnosti pamuka, koji je najugodniji za spavanje.
  • Izolujte sve spoljne zvukove koji mogu da vam ometaju san. Vrućina u kombinaciji sa bukom spavanje mogu učiniti prilično teškim.
  • Istuširajte se hladnijom vodom prije spavanja. Tako ćete se rashladiti i osjećati mnogo svježije.
  • Ograničite unos kafe u organizam. Poslije 14 h ne pijte napitke koji sadrže kofein, kako biste se radovali mirnom snu

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.