Džejmi Oliver savjetuje kako organizovati frižider i sačuvati hranu

Slavni kuvar Džejmi Oliver objasnio je šta od namirnica ide na koju policu u frižideru, a ako se budete pridržavali njegovih savjeta, više nećete bacati hranu.

Džejmi Oliver savjetuje kako organizovati frižider i sačuvati hranu

Tokom ljeta i velikih vrućina bacamo velike količine hrane, jer se ona u ovo vrijeme brže i kvari. On savjetuje kako da izbjegnete bacanje, odnoso kako da namirnice maksimalno iskoristite. 

Poručuje da je najvažnije da namirnice rasporedite u frižideru tako da vam one traju duže nego inače. 

Temperatura u svakom frižideru varira kako vrućina raste, tako da meso i ribu treba da držite u hladnijem dijelu, a mliječne proizvode u sredini frižidera, navodi on za Dejli Mejl. 

"Kuvano meso držite odvojeno od sirovog, a sirovo neka vam stoji na najnižoj polici. Vrata frižidera su njegov najtopliji dio koji je izložen toplini prilikom svakog otvaranja. Tu neka vam stoje sokovi i začini", dodaje.

Ne ide sve u frižider

U frižideru držite samo one stvari kojima je tamo i mjesto. Namirnice poput paradajza nema potrebe da držite u njemu. Paradajz ostavite na suvo i mračno mjesto. Idealno je ako imate podrum. 

"Neke namirnice u frižideru čak traju kraće nego izvan njega. Hleb će, na primjer, duže da ostane svjež ako nije u frižideru", rekao je slavni kuvar. 

Svježe povrće i začinsko bilje duže će vam trajati ako ga lagano zamotate u kuhinjski ubrus prije nego što ga stavite u frižider. Ne zaboravite da redovno mijenjate ubruse. 

Zamrzavanje ostataka

Dodaje da je zamrzivač poput vremenske kapsule za svježu hranu, i to posebno za voće i povrće. 

"Ako imate veliku količinu voća koje će vam propasti, stavite ga u kutiju, pa u zamrzivač. Kad se zaželite finog i zdravog smutija, samo izvadite voće iz zamrzivača. To vrijedi više-manje za sve namirnice koje ne uspijete da pojedete", rekao je Oliver.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Spanać će sačuvati svoju prirodnu boju...

RECEPT
DANA

Kruškice od starog hleba

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.