Pravila čuvanja hrane: Paradajz, hljeb i luk se kvare u frižideru

Pravila čuvanja hrane: Paradajz, hljeb i luk se kvare u frižideru

Hladiti ili ne? Zbog hladnoće krompir i luk će promijeniti ukus, oblik, ali i brže propadati. Paradajz u frižideru čuvajte samo ako ćete ih kuvati, a ne jesti svježe

Još dok je na stabljici, paradajz više voli toplotu nego hladnoću i zato ga nikako nije dobro čuvati u frižideru. Ondje će poprimiti brašnast ukus, pa ga zato radije držite na pultu. U frižideru ga čuvajte samo ako ćete ga kuvati, a ne jesti svježe. Ni krompiru ne bi trebalo biti mjesto u frižideru jer će mu, baš kao i paradajzu, preniske temperature pokvariti ukus.
Držite ga u špajzu, i to ne u plastičnoj kesi nego u papirnoj jer plastika “skuplja” vlagu, pa tako  ubrzava truljenje. Luk isto tako ostavite u špajzu, odnosno na bilo kojem suvom i tamnom mjestu.

Zbog nedovoljne cirkulacije vazduha i vlage u frižideru će brže istrunuti. Ali, pazite da ga ne čuvate u blizini krompira jer on prirodno ispušta plinove koji će takođe ubrzati propadanje luka. Citrusno voće isto tako bolje je držati na sobnoj temperaturi.

Ukoliko limun, limetu ili narandžu čuvate u frižideru, kora će im postati gruba, tvrda, a i postaće manje sočni i ukusni.

Bijeli luk se ne hladi nego zrači

Bijeli luk će izdržati tri mjeseca na policama. Važno je samo da je na prozračnom i mračnom mjestu kako se ne bi navlažio.

Hljeb može samo u zamrzivač

Hljeb će se u frižideru brže osušiti i poprimiti ustajali ukus. Ako ga želite čuvati duže od dva dana, bolje ga je staviti u zamrzivač pa podgrijati u mikrotalasnoj.

Kečap stoji i na policama

Kupljeni džem, marmelada, kečap i ukiseljeno povrće ne morate držati u frižideru jer sadrže dovoljno konzervansa koji će ih sačuvati od propadanja.

Lak postaje pregust

Ukoliko ste jedna od onih žena koje lak za nokte čuvaju u frižideru, onda znajte da će se  previše zgusnuti zbog niske temperature. Radije ga držite na sobnoj temperaturi, ali što dalje od sunčeve svjetlosti.

24sata

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.