Pravila čuvanja hrane: Paradajz, hljeb i luk se kvare u frižideru

Pravila čuvanja hrane: Paradajz, hljeb i luk se kvare u frižideru

Hladiti ili ne? Zbog hladnoće krompir i luk će promijeniti ukus, oblik, ali i brže propadati. Paradajz u frižideru čuvajte samo ako ćete ih kuvati, a ne jesti svježe

Još dok je na stabljici, paradajz više voli toplotu nego hladnoću i zato ga nikako nije dobro čuvati u frižideru. Ondje će poprimiti brašnast ukus, pa ga zato radije držite na pultu. U frižideru ga čuvajte samo ako ćete ga kuvati, a ne jesti svježe. Ni krompiru ne bi trebalo biti mjesto u frižideru jer će mu, baš kao i paradajzu, preniske temperature pokvariti ukus.
Držite ga u špajzu, i to ne u plastičnoj kesi nego u papirnoj jer plastika “skuplja” vlagu, pa tako  ubrzava truljenje. Luk isto tako ostavite u špajzu, odnosno na bilo kojem suvom i tamnom mjestu.

Zbog nedovoljne cirkulacije vazduha i vlage u frižideru će brže istrunuti. Ali, pazite da ga ne čuvate u blizini krompira jer on prirodno ispušta plinove koji će takođe ubrzati propadanje luka. Citrusno voće isto tako bolje je držati na sobnoj temperaturi.

Ukoliko limun, limetu ili narandžu čuvate u frižideru, kora će im postati gruba, tvrda, a i postaće manje sočni i ukusni.

Bijeli luk se ne hladi nego zrači

Bijeli luk će izdržati tri mjeseca na policama. Važno je samo da je na prozračnom i mračnom mjestu kako se ne bi navlažio.

Hljeb može samo u zamrzivač

Hljeb će se u frižideru brže osušiti i poprimiti ustajali ukus. Ako ga želite čuvati duže od dva dana, bolje ga je staviti u zamrzivač pa podgrijati u mikrotalasnoj.

Kečap stoji i na policama

Kupljeni džem, marmelada, kečap i ukiseljeno povrće ne morate držati u frižideru jer sadrže dovoljno konzervansa koji će ih sačuvati od propadanja.

Lak postaje pregust

Ukoliko ste jedna od onih žena koje lak za nokte čuvaju u frižideru, onda znajte da će se  previše zgusnuti zbog niske temperature. Radije ga držite na sobnoj temperaturi, ali što dalje od sunčeve svjetlosti.

24sata

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.