Za šta sve u domaćinstvu možemo koristi so

Mala količina soli može riješiti niz problema u domaćinstvu. To je mnogo jeftiniji način u odnosu na skupe proizvode za čišćenje. Donosimo vam devet načina upotrebe soli za rješavanje različitih problema.

Za šta sve u domaćinstvu možemo koristi so

Čišćenje pegle

Prljavština koja se zalijepi na pegli može napraviti velike probleme. Kako biste je skinuli, stavite soli na masni papir i potom vrućom peglom pređite preko njega. Prljavštinu ćete brzo ukloniti.

Uklanjanje plijesni

Mrlje i miris plijesni možete lako ukloniti sa peškira i odjeće. Potrebno je naraviti pastu od soli i limunovog soka te je utrljati po mrljama. Najbolje je da se osuši na suncu, a potom odjeću treba oprati. 

So umjesto tableta u mašini za pranje suđa

Ako vam je nestalo tableta za mašinu za pranje suđa, umjesto njih možete koristiti mješavinu soli, sode bikarbone i običnog deterdženta za suđe. 

Čišćenje sunđera

U mješavini vode i soli ostavite prljavu i masni sunđer za pranje preko noći. Ujutro će vas čekati prijatno iznenađenje.

Uklanjanje masti

Tepsije, šerpe i tiganje možete vrlo lako očistiti pomoću soli. Po masnim dijelovima stavite so, a potom dodajte malo vode. Sačekajte deset minuta, to će biti dovoljno da se mast razloži i lako očisti.

Čišćenje daske za sječenje

Daske sa sječenje ne trebate prati u perilici. Umjesto toga ih dezinfekujte u toploj vodi, soli i liminovom soku.

Čišćenje prosutog jajeta

Nema potrebe za krpama i papirom. Po neredu koji ste napravili pospite so i čekajte 10 do 15 minuta. So će pretvoriti jaje u masu koja se lako može očistiti.

Mrlje od crvenog vina

Pospite so po svježoj mrlji od vina i čekajte pet minuta. Isperite hladnom vodom i trljajte dok mrlja ne nestane.

Pročepite odvod

Pomiješajte sodu bikarbonu i so s vodom pa naspite u odvod. Nakon toga dodajte i sirće pa opet sačekajte 15 minuta. Nakon toga sipajte ključalu vodu i odvod će se očepiti.

 

klix.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Pica pogača

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.