Ako pravite ovih 5 grešaka dok ručno perete odjeću, uništavate je!

Ručno pranje veša čini se kao vrlo jednostavna radnja, ali i kod tog posla mnogi od nas čine greške kojima uništavamo odjeću od osjetljivih materijala. Kako vaš najdraži pulover ne bi izgubio oblik i kako biste ga mogli nositi što duže, saznajte kojih 5 grešaka kod ručnog pranja odjeće morate izbjegavati te kako odjeću prati pravilno.

Ako pravite ovih 5 grešaka dok ručno perete odjeću, uništavate je!

1. Odjeću stavite u lavabo (ili lavor) prije nego ga napunite vodom

Razmišljajte o ručnom pranju kao o kupanju odjeće. Kao što ne biste ušli u kadu prije nego je napunite vodom, isto tako nemojte staviti pulover u lavabo prije nego ga napunite vodom s deterdžentom. Mlaz vode koji 'udari' u tkaninu može je oštetiti, a deterdžent je teže isprati kada se sipa direktno na odjeću.

Ispravno ćete uraditi ako napunite lavabo ili lavor mlakom ili hladnom vodom (pratite uputstva na etiketi) pa dodajte preporučenu količinu deterdženta za osjetljivo rublje. Promiješajte deterdžent u vodi kako bi se u potpunosti rastopio, umočite tekstilni komad i lagano ga pritisnite prema dnu kako bi bio u potpunosti uronjen.

2. Presnažno trljate mrlje

Presnažno trljanje može oštetiti tkaninu, naročito ako je osjetljiva. Mrlju tretirajte tako da vrhovima prstiju lagano utrljate malu količinu sredstva za uklanjanje mrlja. Dok se komad natapa, nekoliko puta iscijedite vodu iz njega. Za većinu tkanina dovoljno će biti oko 15 minuta natapanja, a ako je odjeća jače zaprljana i malo više vremena.

3. Odjeću ispirete pod mlazom vode iz česme

Na taj način osjetljiva odjeća može se razvući. Trebalo bi da je ispirate na isti način na koji je perete, u čistoj vodi kojom ste napunili lavabo ili lavor. Znači, nakon što se odjeća dovoljno natapala, izvadite je pomoću obje ruke iz vode, položite u kadu ili na drugo mjesto, napunite lavor čistom vodom i lagano natapajte komad u vodi. Ako je potrebno vodu promijenite još jednom ili dvaput.

4. Cijedite vodu tako da zavrćete odjeću

Odjeća će se tako sigurno oštetiti, ponajprije će izgubiti oblik te će tkanina postati tanja. Robu ocijedite tako da je s obje ruke izvadite iz čiste vode i nježno stisnete kako biste iscijedile što više vode možete. Zatim je položite na suvi peškir i rolajte zajedno sa njim pritom je lagano stiskajući. Na kraju je odrlojate

5. Objesite rublje da se suši

Kako biste spriječili da se osjetljiva roba, naročito ona pletena, ne razvuče, uvijek je položite na ravno da se suši. Pulovere i kupaće kostime položite na suhi ručnik, a kada se jedna strana osušila, okrenite na drugu kako bi sušenje bilo ravnomjerno.

 

Zadovoljna.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.