Za dobru energiju u domu: 10 najvećih feng šui grešaka i kako ih riješiti

U tekstu koji slijedi saznaćete koje su to najveće feng šui greške koje često pravimo i odgovore kako ih riješiti.  Sve ovo nije nikakva posebna nauka - ako malo razmislite, skroz je logično, a rješenje uopšte nije komplikovano.

Za dobru energiju u domu: 10 najvećih feng šui grešaka i kako ih riješiti

1. Sprave za vježbanje ili rad držite u spavaćoj sobi

Spavaća soba bi trebalo da dočara zonu opuštanja i intime, a ne energiju rada i teškog vježbanja. Držanje sobnog bicikla ili kompjutera u spavaćoj sobi, čak i TV-a, ubrzo će pokazati svoj učinak u vidu težeg postizanja relaksacije i uništenja mira i intimne atmosfere. Premjestite sve sprave iz vaše spavaće sobe pa radite, gledajte TV i vježbajte u nekoj drugoj prostoriji.

2. Dozvoljavate da se nakuplja nered

Stare novine, časopisi, razbacane knjige, prljavo rublje ili hrpe igračaka mogu vas i te kako sputavati i fizički i emocionalno. Pospremite svoj dom, barem jednom sedmično da biste se osjećali oslobođeno, zdravo i poletno.

3. Imate prepunjene, nabacane ormare

Ugradni ormari, kao i cijela soba pretvorena u ormar koliko god bili praktični i lijepi imaju svoje kapacitete. Ne pretrpavajte ih jer biste sami sebe mogli udaljiti od osoba koje bi vam mogle pomoći i koje su vam naklonjene. Ukoliko niste nešto nosili nekoliko sezona, riješite se tih stvari ili ih poklonite onima kojima su potrebne. Ispraznite i bacite tj poklonite barem trećinu, da biste napravili mjesta za nešto novo u svom životu. Držite sve uredno složeno i sortirano.

4. Imate prazne zidove koji djeluju beživotno

Prazni zidovi otežavaju prepuštanje užitku i zadovoljstvu. Potrudite se da ispunite svoj dom umjetničkim djelima koja vas inspirišu, nadahnjuju a možda ste i sami dovoljno kreativni. U slučaju da niste sigurni ili nemate dovoljno novaca, poslužite se lijepim posterima, plakatima ili tapetama zanimljivog dizajna.

5. Ne spuštate poklopac wc šolje

Žene već godinama glasno ili tiho mrmljaju o ovom problemu. I to s dobrim razlogom. Wc je slivnik koji doslovce može isprati blagostanje iz vašeg života. Usvojite naviku da je poklopac od wc daske poklopljen kada školjka nije u upotrebi. Zatvarajte i vrata od kupatila.

6. Ne perete redovno prozore

Ako to ne činite redovno vrlo je vjerojatno da propuštate mnogo toga. Prozori su simbol slave i vašeg ugleda. Kada su stakla čista i blistava, okolina će prepoznati vaše sposobnosti i talenat, pa će vas i podsticati i uvažavati. Kada su prljavi i zamagljeni, te zlatne prilike će vas jednostavno mimoići.

7. Ignorišete škripanje

Vrata koja škripe, od ulaznih do onih na ormarićima uvijek su znak da ste u nečemu nepopustljivi. Nekoliko kapi specijalnog ulja ili voska, pa i onog maslinovog, sprječiće škripanje ili cviljenje šarki. Time pokazujete da ste spremni i otvoreni za nove mogućnosti.

8. Rijetko kuvate

Vaša kuhinja je srce vašeg doma. Kada se ne upotrebljava, sva područja vašeg života mogu patiti. Ukoliko više kuvate kod kuće, svakako ćete biti srećniji i zdraviji. Ako nemate vremena za kuvanje, potrudite se barem jednom dnevno da upalite kuvalo, makar samo za čaj ili kafu. To generiše dobrodošlicu, toplinu i vašu vitalnost.

9. Čuvate nepotrebne stvari, neželjene poklone i stvari koje vam se ne sviđaju

Mrzovoljna tetka je jako htjela da njen omiljeni smeđi afganistanski tepih, koji miriše na naftalin i u sukobu je sa ukupnim dizajnom vašeg doma, ipak pripadne vama. Bez obzira da li ste ga prebacili preko naslonjača ili spremili u kutiju na dnu ormara, on je svejedno izvor podsjećanja na ne baš prijatnu zajedničku prošlost. Riješite se neželjenih poklona tako što ćete ih pokloniti ili proslijediti i tako se osloboditii okova prošlosti. Krenite dalje.

10. Rijetko koristite glavni ulaz (oni koji imaju kuću)

Vaša ulazna vrata simbol su vaše poslovne karijere i životnog puta. Ako stalno ulazite u svoj dom kroz garažu ili stražnja dvorišna vrata, mogli biste vrlo brzo izgubiti iz vida svoje životne ciljeve. Ograničavate se u mogućnostima napredovanja ili zapošljavanja, kao što i gubite lični smisao za više kreativnosti i životnih mogućnosti. Neka vam pređe u naviku korištenje glavnih ulaznih vrata najmanje jednom dnevno, čak ako pri tome morate ići i okolo.


atma.hr

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.