Aronija – spektar vitamina u bobičastom voću

Vrlo sitno, okruglo, crno, a voće snažnog ukusa i blagotvornog dejstva na čitav organizam i zdravlje ljudi, jeste čuvena aronija. U pitanju je jedna od najzdravijih i najpreporučljivijih vrsta voća, koja ima odlične efekte na vitalnost i zdravlje, izgled kože, krvotok i cjelokupno funkcionisanje organizma.

Aronija – spektar vitamina u bobičastom voću

Ne samo da se smatra najboljim i najkvalitetnijim voćem, već se danas posmatra čak i kao ljekovita biljka. To ne čudi, s obzirom na širok dijapazon korisnih supstanci, blagotvornih elemenata i vitamina, uz istovremeno odličan, pun i snažan ukus svake bobice. Aronija daje moć, snagu, zdravlje i čistoću organizma.

Fenomenalne bobice za zdravo srce i čist krvotok

Zdravlje organizma počiva na zdravom srcu i čistom krvotoku i to je ono što značajno može unaprijediti crna aronija. Zahvaljujući velikoj moći i snažnom dejstvu, uz prisustvo kalijuma, ovo voće omogućava sprečavanje pojave različitih slobodnih radikala, koji su uzročnici srčanih problema, tegoba u funkcionisanju kardiovaskularnog sistema, kao i cjelokupnog krvotoka. Bogato prisustvo vitamina, brojnih minerala i antioksidanasa, pravi je izvor zdravlja u bobičastom voću.

Sve to stvara odlične efekte i na protok krvi, bez pojave tromba, odnosno ugruška i drugih neželjenih procesa poput upale, začepljenja krvnih sudova, kao i njihovog pucanja. Zahvaljujući dejstvima koje ima aronija, krvni sudovi su elastičniji, čvršći i izdržljiviji, krvotok pročišćen uz odličnu cirkulaciju, a rad srca pravilan. Sve to omogućava i održavanje krvnog pritiska na optimalnom nivou, što smanjuje mogućnost za pojavu srčanog udara.

Odličan imunitet, uz blistavu kožu i jasan vid

Aronija je pravo blago za organizam, prije svega zahvaljujući izobilju korisnih supstanci, među kojima su vitamini. Jedan od njih je i dobro poznat vitamin C, koji obezbjeđuje da se aktiviraju bijela krvna zrnca i stvori odličan nivo kolagena. A upravo je on zadužen za regeneraciju svih tkiva, ćelijskih organizama i krvotoka. To je način da se održi imunitet na visokom nivou, kao i da se stvori snažna otpornost i imuni odgovor na eventualnu pojavu virusa i bakterija u organizmu. Pored toga, ono što čini da aronija bude često dio menija, posebno dama, jeste blagotvorno dejstvo na izgled i strukturu kože.

Naime, ona obezbjeđuje da se preventivno djeluje na pojavu prvih znaka starenja – bora. Takođe, sjajna je prevencija i mjera za sve ožiljke, jer ima dejstvo na zatezanje kože, elastičnost i eliminisanje svih pukotina, prvih bora i nepravilnosti na licu i tijelu. Uz sve što je već navedeno, poznato je i da ovo voće obezbjeđuje blistav vid uz jasan pogled i manji očni pritisak. Aronija sadrži karotene, što je sastojak zadužen za manji stres i pritisak očiju. U pitanju je antioksidans koji održava vid jasnim, a može i da potpuno spriječi pojavu katarakte, kao i da je uspori. Za svako blagotvorno dejstvo podrazumijeva se optimalan unos ovog moćnog voća, u predviđenim dozama.

Aronija je voće koje ima značajna dejstva na zdravlje ljudi. Zahvaljujući velikom broju korisnih materija, obezbjeđuje zdrav rad srca i krvotoka, snažan imunitet, blistav izgled kože i odličan vid, ali je istovremeno i prevencija razvoju velikih broja tegoba i problema sa zdravljem ljudi, poput dijabetesa i gojaznosti. Važno je obezbijediti optimalan unos bez prekoračivanja doze, što zavisi od toga da li je u pitanju svježe voće, čaj, sok, sirup, džem ili drugi oblik magičnih crnih bobica.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako se supa ostavlja za sledeći dan...

RECEPT
DANA

Uštipci sa jabukama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.