Ulje žutog noćurka kao prirodno rješenje za menstrualne bolove

Biti žena 21. veka nije nimalo lako. Pored toga što se od nas očekuje da budemo dobre supuge, požrtvovane majke, očekuje se i da smo uspešna kako u svojoj kući tako i na poslu. Očekuje se da moramo voditi računa o svom izgledu, kući, porodici i karijeri, ali i da moramo biti vedre, nasmijane i spremne na svaki dnevni izazov koji moderan način života nosi sa sobom.

Da li je to moguće i da li je uopšte neophodno biti savršena i ispunjavati očekivanja drugih, suvišno je govoriti. Važno je da se svaka od nas trudi da pruži najbolje od sebe, i prije svega, da bude zadovoljna sobom i svojim životom.

Ulje žutog noćurka kao prirodno rješenje za menstrualne bolove

Međutim, znamo da je sve to mnogo teže kada nastupe “oni dani” kao i sam PMS, kada je kod većine žena prisutna razdražljivost, nervoza, slaba koncentacija kao i sniženi prag tolerancije. Pored toga što su sklone prekomernom unosu slatkiša, žene se sa ovim problemom bore na različite načine. Mnoge se upute ka apoteci u potazi za lijekom koji će ublažiti bolove i učiniti život lakšim tih dana, a neke su sklone da trpe bol i sve prateće negativne efekte. 

Treći put je upotreba prirodnih preparata koji mogu ublažiti simptome PMS-a i bolnih ciklusa. Jedan od načina jeste upotreba ulja žutog noćurka. Hajde prvo da se upoznamo sa ovom moćnom biljkom.

Žuti noćurak

Žuti noćurak je biljka žute boje, koju su još Indijanci koristili u 17. vijeku za iscjeljivanje rana i ostalih promjena na koži. U njemu se nalazi prirodni izvor gama-linoleinske kiseline (GLA). GLA je omega-6 masna kiselina koju je neophodno unositi ishranom. Na taj način sprečavaju se upalni procesi u organizmu. Važno je reći da GLA nema nikakvih neželjenjih dejstava po organizam.

Primjena ulja žutog noćurka

Pored toga što se koristi za smanjenje tegoba u PMS-u, nije na odmet reći da se ulje žutog noćurka koristi i u sljedećim stanjima:  

 • alkoholizmu
 • gladovanju
 • dijabetesu
 • virusnim infekcijama
 • kardio-vaskularnim oboljenjima

Na osnovu toga koji problem od navedenih treba tretirati može se naći u vidu ulja, kapsula sa uljem žutog noćurka, u vidu krema, masti i melema za kožu. Efekat korišćenja žutog noćurka je vidljiv nakon 2-3 mjeseca korišćenja.

Nije na odmet napomenuti da ulje žutog noćurka čisti krv, snižava nivo holesterola, poboljšava cirkulaciju i samim tim sprečava zgrušavanje krvi.

Kako ulje žutog noćurka utiče na organizam

Ovo ulje je najbogatiji prirodni izvor biološki aktivnog vitamina F koji obezbjeđuje esencijalne masne kiseline koje su zadužene za proizvodnju hormona- prostaglandina. Upravo ovaj hormon kontroliše menstrualni ciklus jer reguliše hormonski balans i osnovne fiziološke potrebe kod žena. Uzimanje kapsula sa uljem žutog noćurka praktikuje se najčešće tako što se uzimaju 2-3 kapsule dnevno uz obrok, u danima pred i za vreijme menstrualnog ciklusa. Ovaj proizvod je namijenjen kao dodatak ishrani sa pozitivnim djelovanjem na CNS (centralni nervni sistem). Pomaže ženama i u menopauzi. U tom slučaju se koristi kao prirodna terapija u zamjenu za hormonalnu.

Čaj od žutog noćurka

Ukoliko ste ljubitelj čajeva, onda možete sebi pripremiti čaj od žutog noćurka tako što ćete usitniti suve listove žutog noćurka i preliti sa 2,5 dl proključale vode. Možete ga piti 2-3x dnevno.

Istraživanje

Jedno istraživanje napravljeno u Velikoj Britaniji i obuhvatalo je 70 žena. Tih 70 žena se nikakvim metodama ranije nije moglo osloboditi bolova i tegoba u vrijeme PMS-a. One su uzimale 3x2 kapsule ulja noćurka dnevno. Rezultati su bili sljedeći:

 • 57% žena je potpuno prestalo osjećati smptome
 • 22% žena je osjetilo djelimično poboljšanje
 • samo kod 11% žena terapija nije dovela do promene.

Upotrebom žutog noćurka, žene nemaju šta da se izgube, a može im puno pomoći.

Analgetici jesu ono na šta se prvo odlučimo, ali ako nam se priroda sama nudi, zašto ne bismo uzele najbolje od nje! I zašto ne bismo bile vedre i nasmijane tokom svih dana u mjesecu.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.