Ljekari pronašli rješenje: kako da se otarasite PMS-a?

Razdražljivost, čežnja za hranom, umor i ostali simptomi koji prethode menstruaciji uskoro bi mogli postati prošlost. Iako su se mnoge žene pomirile s PMS-om, dr Lara Briden tvrdi kako je možda uobičajen, ali nije normalan.

Ljekari pronašli rješenje: kako da se otarasite PMS-a?

“Pacijentkinja mi se žalila na umor, razdražljivost i glavobolju. Krvni nalazi su pokazali normalan nivo hormona, što je tipično za PMS. Neko bi joj možda prepisao pilule, ali znala sam da postoji bolji način”, kaže dr Briden, koja već 20 godina praktikuje naturopatske tretmane.

Rekla je pacijentkinji da prestane da jede kolače i prženu hranu već da uzima magnezijum i vitamin B6 kao dodatak prehrani.

”Već za mjesec dana uočila je promjenu, a poslednja menstruacija došla joj je potpuno nenadano”, rekla je doktorica o svojoj pacijentkinji.

Dr Briden ističe kako je PMS jako kontroverzan u klasičnoj medicini jer testovi ne pokazuju nikakve promjene. Ali, nova istraživanja povezuju upalne procese i PMS.

“Nije problem u padu ili rastu nivoa hormona. To je normalno tokom ciklusa. Problem je u tome kako tijelo reaguje na te oscilacije. Upalni procesi mogu promijeniti rad receptora za hormone što vodi do PMS”, objašnjava dr Biden.

Njena prehrana protiv PMS-a temelji se upravo na izbjegavanju namirnica koji podstiču upale poput pržene hrane, slatkiša.

I druga hrana poput mliječnih proizvoda ili žitarica može izazivati upale, ali to zavisi od čovjeka do čovjeka pa dr Briden savjetuje da vodite dnevnik prehrane.

Savjetuje i da svoj jelovnik obogatite protivupalnom hranom poput voća i povrća, kao i tamnom čokoladom.

 

Pripremila: Hanja Marović

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.