Nova naučna otkrića o cimetu

Drevna primjena cimeta kao lijeka pobudila je zanimanje i savremene medicine za ovaj začin. U novije vrijeme pokrenuta su mnogobrojna naučna istraživanja kojima se došlo do zapanjujućih otkrića.

Nova naučna otkrića o cimetu

Tako se, naprimjer, otkrilo da je cimet vrlo djelotvoran protiv šećerne bolesti jer se svakodnevnim uzimanjem samo pola kašičice cimeta za oko 25% smanjuje nivo šećera u krvi.

Aktivni sastojak cimeta, poznat pod nazivom MHCP, oponaša insulin, aktivira njegove receptore i djeluje zajednički s njim u ćeliji, smanjujući tako nivo šećera u krvi. Mnoge pretile osobe pate od povišenog nivoa šećera u krvi, što ima za posljedicu snažne napade gladi.

Cimet i ovdje pomaže: Snižava nivo šećera i lošeg LDL holesterola u krvi pa tako pomaže i u mršavljenju.

Naučno je takođe utvrđeno da cimet sprječava preveliko zgrušavanje krvi, koje može imati štetno djelovanje. Osim toga, cimet smanjuje nivo masnoća odnosno lošeg holesterola i triglicerida u krvi, a time i rizik od bolesti srca i krvnih sudova. Cimet posjeduje svojstvo zaustavljanja rasta bakterija i gljivica, uključujući i za mnoge problematičnu bakteriju Candidu.

Do neobičnog otkrića naučnici su takođe došli proučavajući djelovanje cimeta na psihu. Istraživanja su pokazala da povremeno udisanje mirisa cimeta i mente povećava budnost za volanom te smanjuje anksioznost ili osjećaj frustriranosti kod vozača koji svakodnevno automobilom prelaze iste dionice. Osim toga, pikantan miris cimeta podstiče rad mozga, poboljšava koncentraciju, vizuelno pamćenje i brzinu reagovanja.

Narodnilijek.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.