Zašto je cimet tako dobar za zdravlje

Vašim jelima cimet daje zavodljivu aromu, ali povoljno utiče i na zdravlje.Ako volite da dodajete cimet svojim specijalitetima činite i uslugu svom zdravlju. Evo nekoliko razloga da češće konzumirate cimet.

Zašto je cimet tako dobar za zdravlje

Kontroliše nivo šećera u krvi 

Nekoliko studija je pokazalo da cimet povoljno utiče na nivo šećera u krvi. Cimet je i popularan prirodni lijek koji koriste osobe koje pate od dijabetesa tipa 2. 

Liječi gljivične infekcije 

Istraživanja su pokazala da je ulje cimeta efikasno u liječenju infekcija uzrokovanih kandidom, poput Candida tropicalis, Candida albicans, Candida krusei, C. parapsilosis, and C. orthopedics. 

Ublažava simptome izazvane trovanjem 

Cimet ima jako antibakterijsko dejstvo, pa je odličan u liječenju stomačnih problema izazvanih salmonelom i Ešerihijom koli. Mljeveni cimet, ulje ili čaj od cimeta, efikasni su u neutralisanju stomačnih problema. 

Pomaže u liječenju simptoma sindroma iritacije crijeva 

Cimet drastično smanjuje neprijatne simptome kod sindroma iritacije crijeva, naročito pomaže kod nadutosti. Ova biljka podstiče varenje i pomaže u liječenju bakterijskih infekcija. Pored toga, cimet je i odličan lijek protiv grčeva u stomaku. 

Snižava holesterol i trigliceride 

Ova začinska biljka djeluje preventivno na pojavu srčanih oboljenja, jer smanjuje nivo triglicerida, holesterola u krvi i viška masnoće. 

Poboljšava zdravlje zuba i desni 

Ulje cimeta se često koristi u proizvodnji žvakaćih guma, bombona za osvežavanje daha, tečnosti za ispiranje usta i zubnih pasti. To je prije svega zbog jakog antibakterijskog dejstva cimeta. 

Ublažava prehladu, upalu grla i kašalj 

Čaj od cimeta ili čaj s dodatkom cimeta povoljno utiče na tegobe izazvane prehladom ili upalom grla, a može i ublažiti kašalj. 

Ublažava simptome PMS-a 

S obzirom da je bogat manganom, cimet je odličan način da umanjite neprijatne simptome PMS-a. Ovaj začin ublažava grčeve i otklanja napetost.

Stvarukusa.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.