Hrana za ljeto i vitku liniju

Ljeti se obično pitamo kako se zdravo hraniti, a ne dodati kilograme? Navodimo neke od namirnica koje treba, naročito ljeti, koristiti u ishrani.

Hrana za ljeto i vitku liniju

Grejpfrut

Iako grejpfrut nema magična svojstva za sagorijevanje masti, on osobama na dijeti može pomoći da osjećaju sitost sa manjim unosom kalorija. To se pripisuje izobilju rastvorljivih vlakana koja se duže vare. Pola grejpfruta ili čaša soka od grejpfruta prije jela može pomoći da se zasitite, tako da ćete unijeti manje kalorija tokom obroka.

Voće i povrće

Namirnice koje sadrže dosta vode zauzimaju više prostora u crijevima pa tako tijelo dobije signal da ste dovoljno pojeli, što ostavlja manje prostora za druge namirnice. Dosta sirovog voća i povrće prepuno je vode i hranljivih materija, a pri tom sadrži malo kalorija.

Lubenica je odličan primjer, jer ona prestavlja bogat izvor antioksidanasa, a sadrži i vitamine A i C.

Kruške i jabuke takođe savetujemo. Jedite ih sa korom kako biste unijeli dodatna vlakna, što će vas duže održati sitim. Preporučujemo za ishranu i cijele plodove umjesto voćnog soka, jer na taj način ne samo da ćete unijeti više vlakana već morate i da žvaćete, što traje duže i sagori nekoliko kalorija.

Grožđe i suvo grožđe

Dvije šolje grožđa, odnosno četvrtina šolje suvog grožđa, sadrži nešto više od 100 kalorija, ali što se tiče sadržaja vode, veća porcija grožđa će vjerovatno učiniti da se osjećate zadovoljnije. Ipak, suvo grožđe ima zanimljivu teksturu, a kada se koristi umjereno, nekoliko komada suvog grožđa ili brusnice može napraviti salatu privlačnijom.

Cimet

Cimet može imati stabilizujući efekat na nivo šećera u krvi, što bi moglo da smanji apetit, naročito kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Skoro svako može imati koristi od cimeta. Dodajte ga malo u kafu, čaj ili jogurt kako biste dobili slast bez dodavanja kalorija.

Bobičasto voće

Kao i drugo voće, bobičasto voće sadrži puno vode i vlakana, što može da vas duže drži sitim. Ali, ono ima još jednu pogodnost: veoma je slatko. To znači da ovo voće može zadovoljiti vašu potrebu za slatkim zajedno sa veoma malim unosom kalorija. Borovnice se ističu iz ove grupe voća jer su lako dostupne i prepune antioksidanata.

Sirovo povrće

Od sirovog povrća se može napraviti izuzetna užina koja će zadovolji želju za krckanjem, a i puno je vode koja će pomoći da osjećate sitost, sa malim unosom kalorija. Pola šolje celera ima samo osam kalorija.

Slatki krompir

Pečeni slatki krompir je tako pun ukusa da zahtijeva vrlo malo dodataka. Na taj način možete uštedjiti gomilu kalorija. Pored toga, slatki krompir je prepun kalijuma, beta-karotena, vitamina C i vlakana.

Izbjegavajte da preko krompira ili „krompirića“ naspete „brdo“ soli, sosa, majoneza, kečapa i drugih izvora kalorija.

Supa

Supa je najbolji prijatelj i ljeti i zimi, ali govorimo o bistroj, a ne krem-supi. Ona je puna vode, koja vas čini sitim sa manje kalorija. Vruća je, što vas sprečava da prebrzo jedete. Kada se jede prije jela, supa može da zauzme značajan prostor koji bi inače mogao biti ispunjen namirnicama sa puno kalorija. Takođe, možete napraviti zadovoljavajući niskokalorični obrok od supe dodavanjem piletine, ribe, povrća ili pasulja.

Zelena salata

Drugi način da se popuni stomak prije obroka jeste salata. Zelena salata sadrži dosta vode, što ostavlja manje prostora za kaloričniju hranu. Učinite da vaša salata bude zanimljivija dodavanjem maslinovog ulja, raznog voća i povrća, kockica suvog hleba ili rendanog sira. Ali budite oprezni sa prelivom koji može dodati puno kalorija.

Sirće

Ako prelijete salatu uljem (najbolje maslinovim) i sirćetom, možete dobiti još jednu prednost protiv viška kalorija. Neke studije sugerišu da sirće može pomoći organizmu da razlaže masti. Bez obzira na to da li je ovaj efekat delotvoran, sirće je ipak dobar izbor, jer predstavlja pun ukus koji može napraviti salatu ukusnijom, a ne sadrži kalorije.

Obrano mlijeko

Obrano mleijko sadrži mnogo proteina i kalcijuma bez ikakve masti koja se nalazi u punomasnom mlijeku. Pored toga, obrano mlijeko može da pomogne da duže osjećate sitost, jer mu je potrebno više vremena da napusti stomak od drugih napitaka sa manje proteina. Obrano mlijeko i drugi nemasni mliječni proizvodi utiču na gubitak težine, naročito u predjelu trbuha.

Pasulj

Pasulj je povrće sa puno proteina i predstavlja odličan izvor vlakana. To znači da će vam pomoći da ostanete siti uz vrlo malo kalorija. Jedna šolja pasulja posjeduje 12 grama vlakana, samo 4 grama masti i 15 grama proteina. Napominjemo: izbegavajte pasulj sa slaninom i masnim mesom ili kobasicama jer onda dodajete dosta kalorija.

krstarica.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.