Kako pravilno zamrznuti voće i povrće

Kako pravilno zamrznuti voće i povrće

Svježe voće i povrće sadrži više hranjivih materija od konzerviranog. Međutim, veliki broj ljudi ga ne kupuje zato što se pokvari prije nego ga iskoriste.

Zamrzavanje voća i povrća je odličan i zdrav način da spriječite bacanje hrane, ali i da uživate u odličnom ukusu.

Osobe koje uzgajaju  povrće i voće će imati najviše koristi jer će smanjiti učestalost bacanja povrća, a tokom većeg dijela godine će uživati u domaćim proizvodima.

Ovo je odlično kada primijetite da su neke vrste voća i povrća na akcijama. Tada možete da uzmete veću količinu voća i povrća, zamrznete ga i u njemu uživate kasnije.

Svježi proizvodi imaju svoju sezonu, odnosno vrijeme kada su najzdraviji i najpristupačniji. Naravno da bismo svi htjeli da u njima uživamo i u doba kada nije njihova sezona. Jedini način da to postignete jeste zamrzavanje.

Odaberite svježe voće i povrće. Dio koji želite iskoristiti u razdoblju od nekoliko dana pohranite kao i uvijek, nema potrebe da ga zamrzavate.

Dobro operite voće i povrće. Ako ima peteljke, uklonite ih prije upotrebe. Odaberite posude za zamrzavanje. Možete koristiti i kesice, ali pazite da u njima ostane što manje vazduha.

Odvojite namirnice tako da po jednoj kesi imate jednu porciju. Na taj način nećete morati odmrzavati sve kako biste iskoristili ono malo što vam treba.

Ne zaboravite zapisati datum. Većina zamrznutog voća i povrća može biti mjesecima pohranjena u zamrzivaču, a da ukus ostane isti.

Zamrzavanje voća

Ne postoji poseban trik kod zamrzavanja voća. Jednostavno ga operite i podijelite na porcije.

Ako ćete voće nakon odmrzavanja koristiti bez termičke obrade, pospite ga s malo šećera.

Kada voće planirate termički obrađivati nakon odmrzavanja, možete od njega napraviti sirup. Pomiješajte šećer i vodu i prelijte po voću. U ovom slučaju će plastična posuda biti bolje rješenje od plastičnih kesa.

Zamrzavanje povrća

Proces zamrzavanja povrća je malo složeniji, ali i dalje jednostavan. Povrće je dobro prije zamrzavanja blanširati, odnosno na kratko prokuvati u posoljenoj vodi. Na taj način će ono zadržati odličan ukus i boju.

Pripremite hladnu vodu dok se povrće kuva i stavite malo leda. Uklonite povrće s vatre u trenutku kada  počne kuvati i stavite ga odmah u hladnu vodu kako biste zaustavili proces kuvanja.

Kada se povrće ohladi bez straha ga zamrznite.

Kada ga odmrznete, nemojte ga previše kuvati jer je blanširanjem već završeno pola posla.

centar-zdravlja.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.