Šta znače oznake na odjeći

Svaki komad odjeće ima markicu sa oznakama za način pranja. Koliko god da su moderne mašine za pranje veša "pametne", pravilno poštovanje ovih oznaka produžiće vijek trajanja vaše odjeće.

 

Šta znače oznake na odjeći

Razumijevanje različitih simbola koji se odnose na održavanje odjeće nije uvijek jednostavno, ali je veoma bitno pažljivo slijediti uputstva proizvođača, kako bi se prilikom pranja odjeće postigli najbolji mogući rezultati i kako bi odjeća mogla izgledati poput nove što duže.

Upravo zbog toga, nudimo vam jednostavna i praktična uputstva u okviru kojih je prikazan i ukratko objašnjen svaki simbol koji se može naći na vašoj odjeći.

Pranje

Oznaka koja podsjeća na posudu za pranje govori o preporučenoj maksimalnoj temperaturi pranja, kao i o načinu i programu pranja. Broj koji se nalazi na posudi ukazuje na maksimalnu dozvoljenu temperaturu pranja:

Maksimalna temperatura pranja je 30 stepeni

Maksimalna temperatura pranja je 60 stepeni

Maksimalna temperatura pranja je 95 stepeni

Ukoliko se prilikom pranja kombinuje veš koji se, prema markicama, pere na različitim temperaturama, treba izabrati najnižu temperaturu.

Druga informacija sa oznake posude za pranje odnosi se na tip programa za pranje, o čemu govori broj crtica ispod posude:

Pranje na programu za pamuk (maksimalno okretanje bubnja veš mašine), uz poštovanje temperature pranja propisane na markici.

Pranje na programu za odeću od sintetičkih materijala (srednje okretanje bubnja veš mašine), uz poštovanje temperature pranja propisane na markici.

Pranje na programu za odeću od vune (minimalno okretanje bubnja veš mašine), uz poštovanje temperature pranja propisane na markici.

U slučaju pranja veša na kome su različite oznake, izabrati najmanji broj okretanja bubnja veš mašine. 

Ostali simboli za pranje:

Isključivo ručno pranje.

Ne smije se prati u mašini za pranje veša.

Sušenje

Oznaka sa sušenje veša je kvadrat sa različitim simbolima. Najčešći je krug unutar kvadrata koji ukazuje na mogućnost mašinskog sušenja odeće (centrifugiranje). Ukoliko su na oznaci prisutne i tačke, one označavaju preporučenu temperatura sušenja.

Sušenje u mašini je dozvoljeno

Sušenje u mašini je dozvoljeno na nižoj temperaturi

Sušenje u mašini je dozvoljeno na višoj temperaturi

Zabranjeno je mašinsko sušenje (odjeća se može sušiti samo prirodnim putem)

 Ostali simboli za sušenje veša:

Neophodno je sušenje u vertikalnom položaju (na vjesalici npr.), jer materijal nije podložan "izvlačenju"

Neophodno je sušenje uz pomoć štipaljki za veš

Dopušteno je samo sušenje na ravnoj površini, jer je materijal podložan "izvlačenju"

Peglanje

Simbol pegle sa tačkicama označava preporučenu temperaturu peglanja. Više tačkica znači da materijal trpi veću temperaturu peglanja.

Dopušteno je hladno peglanje (110 °C)

Dopušteno je toplo peglanje (150 °C) (poliester, vuna)

Dopušteno je vrelo peglanje (200 °C) (pamuk, lan)

Zabranjeno je peglanje (akril, najlon)

Izbijeljivanje

Sredstva na bazi hlora i varikine koriste se za dezinfekciju toaleta, sudopera i sl. i ne treba ih miješati sa sredstvima za izbijeljivanje odeće na bazi kiseonika i sredstvima za osvježavanje boje tkanina. Mada i sam simbol za izbijeljivanje sadrži hemijsku oznaku hlora, ovaj u narodu uvrežen termin danas ne podrazumijeva samo izbijeljivanje bijelih komada odjeće već i osvežavanje boje odeće.

Materijal se može izbeljivati

Materijal se ne sme izbeljivati

Hemijsko čišćenje

Simbol hemijskog čišćenja je krug i ne treba ga mešati sa simbolom za mašinsko sušenje odeće. U tom krugu se obično nalazi slovo, koje ukazuje na rastvor pogodan za hemijsko čišćenje određene vrste tkanine, a samo čišćenje može obavljati jedino stručnjak za to.

Dopušteno hemijsko čišćenje bilo kojim rastvorom

 

Zabranjeno je hemijsko čišćenje

 

Hemijsko čišćenje rastvorom R113 i ugljovodonikom (osjetljive tkanine)

 

Hemijsko čišćenje rastvorom R113 i ugljovodonikom, uz striktna ograničenja u dodacima vodi, mehaničke akcije tokom čišćenja i temperaturi (veoma osjetljive tkanine)

 

Hemijsko čišćenje perhloretilenom, rastvorom R113, ugljovodonikom i rastvorom R11

 

Hemijsko čišćenje perhloretilenom, rastvorom R113, ugljovodonikom i rastvorom R11, ali uz striktna ograničenja u dodacima vodi, mehaničke akcije tokom čišćenja i temperaturi (veoma osetljive tkanine)

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.