Oprezno prilikom kupovine namirnica u ljetnjem periodu

Kako da znate da li su namirnice svježe

Na visokim temperaturama bakterije u hrani se brzo razvijaju i veoma je važno da obratite pažnju na to koliko su namirnice svježe. Voće i mliječni proizvodi i u frižideru mogu da se pokvare, a najveća opasnost preti od salmonele u mesu i jajima.

Oprezno prilikom kupovine namirnica u ljetnjem periodu

Uvijek kupujte sezonsko voće. Ne samo da je zdravije, već je i mnogo ukusnije. Ne pretjerujte sa količinom, kupujte manje, ali češće kako biste ga konzumirali u besprijekorno svježem stanju. Prije nego što voće odložite u frižider, prekontrolišite da li ima pokvarenih ili oštećenih plodova i odmah ih bacite.

Potrudite se da jabuke uvijek držite dalje od ostalih namirnica jer ako su blizu, kiselina u njima uzrokuje truljenje.

- Povrće je izdržljivije od voća, ali i ono teško podnosi tople dane. Zeleniš je posebno ugrožen kad je sparno. Zato bi spanać, blitvu, brokoli, grašak, zelenu salatu i začinske biljke trebalo da upotrebite što prije.

- Svježu ribu prepoznaćete po sedefastoj nijansi, vlažnoj koži, bistrom oku i tvrdom stomaku. Najbolje je da je u ljetnjim mjesecima kupujete direktno od ribolovaca ili zaleđenu.

- Meso je čest uzročnik zdravstevnih tegoba u ljetnjim mesecima, izbjegavajte roštilj, a svježe meso kupujte na prometnim mjestima. Osim boje, obratite pažnju i na njegov miris.

- Kroz poroznu ljusku jajeta bakterije lako prodiru, zato ih kupujte u prodavnici i uvijek obraćajte pažnju na datum koji se nalazi na pakovanju. Kada razbijete jaje, pomirišite žumance. Ukoliko ima neprijatnu aromu, odmah ga bacite.

- Mliječni proizvodi takođe mogu da budu opasni i ukoliko stoje van frižidera kvare se čak i kada su neotvoreni. Osim toga, načeto mlijeko i pavlaka u frižideru ostaju svježi samo nekoliko dana tokom ljeta, dok preko zime mogu mnogo duže da izdrže. Kiseo ukus je siguran znak da mliječni proizvodi više nisu ispravni.

(Novosti)

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.