Domaće jabukovo sirće

Jabukovo sirće, osim što je ukusan i najviše se koristi kao gastronomska delicija, poznati je pripravak koji se u narodnoj medicini koristi za liječenje od drevnih vremena.

Domaće jabukovo sirće

Mnogobrojni vitamini, minerali, beta-karoten, kalcijum, željezo, fosfor ali i enzimi i aminokiseline osnovni su sastojci ploda jabuka pa je tako i njeno sirće izuzetan zdravi eliksir. Uopšteno sirće nastaje fermentacijom odnosno razgradnjom šećera prvo u alkohol a tokom vremena u sirće. Iako se može praviti i iz drugih vrsta voća, povrća te čak žitarica ili surutke, najpopularnije je sirće pravljeno od jabuka.

Jabukovo sirće može se primjenjivati kod masaže bolnih i natečenih nogu, kao blagotvorni oblog protiv bolnih i upaljenih mišića ili kao djelotvorna kupka za odmor umornog tijela.

Jabukovo sirće ima pozitivno djelovanje na:

 • metabolizam, uopšteno je odličan kao pomoćno sredstvo pri mršavljenju
 • regulacija šećera u krvi
 • čišćenje organizma, posebno jetre i bubrega
 • smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska
 • neutralizuje bakterije i toksične tvari
 • poboljšava probavu i rad crijeva
 • utiče na manji osjećaj gladi

Ako se jabukovo sirće pije kao sredstvo za mršavljenje treba ga konzumirati za vrijeme ili nakon obroka, ali obavezno razrijeđenog. Dakle, jednu čajnu kašičicu jabukovog sirćeta i jednu čajnu kašičicu meda razrijedite sa 1 dl vode. 

Priprema jabukovog sirćeta

Za početak treba pripremiti, ako je ikako moguće, nešpricane plodove jabuka. Trule, natučene ili oštećene plodove izrežite i očistite. Ako pravite veću količinu, sameljite jabuke u muljači za grožđe, a manju količinu naribajte na ribež. Ostavite u posudi kako bi masa provrela, što se osjeća po mirisu. Smjesa se tada može promiješati. Proces varenja, zavisno od mjesta i količinie jabuka, ponekad može potrajati od sedam dana do nekoliko mjeseci.

Presanje smjese i spremanje soka

Nakon varenja, smjesu jabuka treba ispresati, a dobijeni sok procijediti i pohraniti u čiste i sterilizovane staklene posude.

Pretvaranje soka u sirće

Posude ponovno trebaju biti pokrivene ali ne hermetički, treba dozvoliti cirkulaciju vazduha jer se proces varenja i dalje nastavlja. Dobijena tekućina bitće mutna, a na površini će se prvo stvoriti gljiva koja će s vremenom pasti na dno posude. Ove gljivemogu se oprati i sačuvati u sirćetu za kasniju upotrebu. Zavisno od količine, sirće bi trebao biti spreman za konzumaciju minimalno nakon mjesec i po dana. Proces varenja može se provjeriti probavanjem dobijenog sirćeta kako bi se utvrdila njegova kisjelost. Tekućinu pažljivo treba pretočiti kroz gustu cjediljku ili gazu, jer se na dnu sigurno stvorio talog. Sirće čuvajte u staklenim bocama na tamnijem i suvom mjestu.

U prosjeku, potrebno je 3 kg jabuka za litar jabukovog sirćeta.

Zanimljivosti vezane uz jabukovo sirće: 

 • Jabukovo sirće je u vrijeme američkog građanskog rata korišteno kao antiseptik
 • Dugotrajna konzumacija jabukovog sirćeta ili konzumacija u velikim količinama može imate nuspojave
 • Jabukovo sirće može imate negativno djelovanja na neke vrste ljekova, stoga uvijek konsultujte vašeg ljekara pri upotrebi jabukovog sirćeta

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.