Nekoliko savjeta za lijep travnjak

Nekoliko savjeta za lijep travnjak

Prelijepu i bujnu travu možete imati lakše nego što mislite. Ako nemate idealan travnjak o kojem ste sanjali, nema brige. Uz neke jednostavne korake i vi ćete moći da uživate u ljepoti svog travnjaka.

Sijanje trave

Kako biste imali lijep travnjak, morate da imate dobar temelj za sijanje. Bez obzira na to da li započinjete iz ničega ili pokušavate da oživite svoju beživotnu travu, morate početi sijanjem.  Sjeme rasporedite jednako po cijeloj površini travnjaka.

Zalivanje trave

Kada budete imali dovoljno sjemena morate da se pobrinete da trava ima dovoljno vlage. Ponegdje ima dovoljno kiše za održavanje travnjaka, ali ipak  nakon prvog sijanja trava treba da se zalije. Sjeme mora temeljno da se zalije kako bi se pomoglo travi da naraste.

Zdrava trava u prosjeku treba između 2,5 do 5 cm vode nedjeljno.  Ako živite u predjelima u kojim ima dovoljno kiše ni  ljeti vam neće trebati prskalicu za vodu. A ako se pojavi suša, moraćete zalijevati travu kako bi bila zelena i zdrava.

Ako travu zalijevate sami  ili imate prskalicu za vodu, važno je da se trava zalijeva vremenski kratko, kako bi se izbjegla pojava barica ili oticanja vode. Takođe, zalijevajte travu rano ujutro ili kasno uveče, dok je napolju  hladnije. Inače postoji mogućnost da vam trava pod vrućim ljetnim suncem izgori.

Dohrana travnjaka

Kako bi travnjak zadržao zdravi izgled, trebalo bi da ga  nadjubrite. U rano proljeće najbolje je sačekati sa primjenom djubriva, dok se trava ne pokosi nekoliko puta.
Odaberite djubrivo koje odgovara određenom dijelu godine. Proljetno, ljetnje i zimsko djubrivo sadrže različite sastojke i napravljeni su za upotrebu za određenu sezonu. U jesen je bitno da travu nadjubrite prije prvog mraza.

Košenje trave

Za održavanje zdravog travnjaka veoma je važno da ga pravilno kosite. Dobro bi bilo da kosite jednom nedjeljno. Prvo što treba da provjerite je da vam noževi na kosilici nisu prenisko jer ćete tako da uništite travu. Također, izbjegavajte košenje u krugovima. 

Prilikom košenja skinite gornju trećinu trave. Ako vam je trava porasla 15 cm, a vi biste htjeli visinu od samo 5 cm, nemojte odjednom  da kosite svih 10 cm. Prvo skinite 5 cm, zatim ostavite par dana da se trava odmori. Ovo će dopustiti travi da se oporavi i prilagodi novoj visini prije nego što skinete sljedećih 5 cm.

Kad kosite, probajte da preklapate linije kojima kosite. Na taj način ćete svu travu jednoliko pokositi. Za  travnjak je bolje  nisku travu kositi češće.

Korov

Za travnjak je vrlo važno da se korov drži pod kontrolom.  Ako se trava bori sa korovom za hranjive sastojke iz zemlje, veća je vjerovatnoća da neće dobro napredovati. Korov suzbijajte kroz cijelu sezonu rasta trave. Često se mogu pronaći sredstva za suzbijanje korova zajedno sa djubrivom.

Ako vam se kojim slučajem u travnjaku pojavi biljka svračica, obavezno je iščupajte zajedno sa korijenom. Ako je potrebno iskopajte je iz zemlje. Tada na to mjesto ponovno posijte travu  i zalijte. Ne zanemarujte pojavu ove vrste korova,  jer u kratkom roku može da vam preplavi cijeli travnjak.  Malo posla sada,  mnogo je bolje od puno posla kasnije.

Za prekrasan i zdrav travnjak stvarno je potrebno  malo truda. Pa ipak, nagrada za taj trud je vrijedna, tako da vam briga za vaš travnjak ne trebala predstavljati problem . Prateći ove jednostavne korake koje smo vam naveli, vaša trava će cijelu godinu biti bujna i zelena.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.