Podno grijanje: Sve što zanima one koji ga ugrađuju

Danas su nam dostupni različini načini za zagrijavanje prostora u kojem živimo, radnih prostora i kancelarija, hotela i ugostiteljskih objekata. Svako se odlučuje za onu opciju ili onaj način za koji smatra da najbolje odgovara prostoru kojem je namijenjen.

Podno grijanje: Sve što zanima one koji ga ugrađuju

U posljednje vrijeme kod novogradnje, bilo stanova ili kuća, vlasnici se često odlučuju za ugradnju podnog grijanja kao idealne opcije. Na to se učestalo odlučuju i vlasnici hotela i apartmana za izdavanje. Šta je to što ga čini tako popularnim i koje su prednosti, saznajte u nastavku teksta.

Može biti električno ili vodeno

Oba tipa pružaju jednaku udobnost i komfor i ravnomjerno zagrijan prostor koji je prijatan za boravak u njemu tokom hladnih zimskih dana. Električno može biti instalirano u vidu kabla ili mreže koja je jednostavnija za ugradnju. Odabir jedne od ove dvije opcije prepustite profesionalcima, a zavisi od: oblika i veličine prostora, toga čemu je namijenjena prostorija, materijal u koji se instalira, kvaliteta termoizolacije kao i od tipa završne podne obloge.

Vodeni podovi koriste kao izvor toplote vruću vodu (ili posebne tečnosti) koja prolazi kroz cevi i taj način zagreva prostor.  Ipak, treba napomenuti da je električno jednostavnije za postavljanje u odnosu na vodeno.

Za koju god opciju da se odlučite vrijeme ugradnje je isto i otprilike za jedan stan prosječne kvadrature biće potrebno oko dva dana aktivnog rada profesionalnog stručnog tima majstora.

Koje su osnovne prednosti?

Prva vidljiva prednost ogleda se u tome što ne zauzima prostor uređajima koji su izvor toplote i zidovi ostaju slobodni. Sve što će biti potrebno je parčence zida na kojem će stajati termostat za kontrolu temperature i rada. Zaboravite probleme oko rasporeda namještaja i dekoracije shodno velikim radijatorima.

Odlično je rješenje za manje prostore jer ne zauzima mjesto u svakako malom prostoru i daje atraktivan izgled prostorijama bez grejnih tijela. Još jedna prednost u nizu odnosi se na jednako zagrijavanje prostora i dugoročnije zadržavanje toplote kada se dostigne željena temepratura.

Njegov princip rada zasnovan je na zagrijavanju površine poda kojom se obezbjeđuje idealno raspoređivanje toplote u prostoriji.

Ekološki je potpuno prihvatljivo rješenje i čuva disajne organe bez alergijskih svojstava.

Dugogodišnja garancija i veća početna ulaganja obrnuto su proporcionalna niskim troškovima održavanja. 

Od čega zavisi cijena podnog grijanja?

Zavisi na šta mislimo kada kažemo cijena podnog grijanja. To za nekoga podrazumijeva samo ugradnju i instalaciju, a za nekoga dalju potrošnju i plaćanje mjesečnih računa. Dok ima i onih koji pod tim izrazom podrazumijevaju i ekonomičnost i montažu.

Cijena podnog grijanja po kvadratnom metru samo za potreban materijal može se kretati od 15 do 40 eur (a u nekim slučajevima i do 80 eur kada se postavlja u malom prostoru – kupatila i terase) što zavisi od mnogo faktora – tipa za koji se odlučite kao i toga da li se radi jedna regulacija ili za svaku sobu pojedinačno. Na taj iznos treba dodati i onaj koji se odnosi na rad ,,za ruke“, odnosno treba računati i plaćanje montaže što utiče na cijenu podnog grijanja takođe.

A cijenu podnog grijanja može uvećati i priprema za njegovu ugradnju za koju, ako ne uradite sami, morate angažovati profesionalce.

Troškovi vezani za potrošnju mogu biti i do 50% manji u odnosu na druge sisteme grijanja, iako ćete možda početno platiti najveću cijenu za njegovu ugradnju.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Zapečene palačinke sa porilukom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.