Rustični predmeti u kreativnom ruhu

Rustični predmeti u kreativnom ruhu

Nastavljamo da promovišemo divne kreativne dame iz našeg okruženja. Ovaj put vam predstavljamo gospođu Gordanu Mijović iz Bara,  koja se bavi izradom suvenira i ukrasnih predmeta koristeći dekupaž tehniku. Njene kreacije će zasigurno oduševiti sve one koji vole rustične i romantične predmete koji su, pritom, i vrlo praktični.

Koliko dugo se bavite izradom suvenira i ukrasnih predmeta?
Moji prvi koraci u dekupažu idu 10 godina unazad, a zadnje tri godine se aktivno bavim dekupažom.

Kako se rodila ideja za bavljenjem ovim hobijem?
Sticajem okolnosti, prije deset godina na jednoj prezentaciji sam se upoznala sa "njegovim veličanstvom dekupažom" i to je bila "ljubav na prvi pogled" i traje do danas.

Da li ste samouki?
Nakon pomenute prezentacije počela sam da istražujem, da tražim i čitam tekstove na
internetu, tražim materijal, naručujem literaturu iz inostranstva, jer je kod nas nema i stidljivo počela da iskušavam svoju kreativnost. Tada sam slučajno upoznala velikog čovjeka, g-dina Dušana Pavlovića, likovnog pedagoga koji, nažalost, nije više sa nama, a koji je prepoznao u meni dekupažistu i otkrio mi sve one male tajne koje su potrebne za uspješan rad. I danas i dalje istražujem, jer dekupaž nema kraja. Kraj je tamo dokle doseže vaša kreativnost i mašta.

Koje tehnike praktikujete i gdje ste ih naučili?
U dekupažu postoji preko 50 tehnika. Ja lično u svom radu koristim nekih tridesetak, počev od osnovnog, shaby shica, krakela, obrnutog dekupaža, porcelan raspucavanja, color linka, itd. Takođe sam u inostranstvu prisustvovala na par radionica sa veoma specifičnim i složenim tehnikama i tako upotpunila svoje znanje.

Da li sami osmišljavate suvenire ili koristite postojeće šablone?
Ono što je bitno reći je da je svaki predmet urađen u dekupažu unikatan i, samim tim, ima svoju specifičnu vrijednost, tako da korišćenje nekih klasičnih šablona ne dolazi u obzir. U svom radu koristim motive iz Crne Gore, prevashodno primorske, jer živim u
Baru, motive masline i istorijske motive.

Koje sirovine i alate koristite pri izradi i odakle ih nabavljate?
Sirovine za svoj rad pronalazim u svojoj sredini i šire jer to su predmeti koji se sreću u svakodnevnom životu oko nas, a naročito volim da uzmem u ruke nešto staro, spremno za otpis i da mu opet udahnem život i dam novu svrhu, kao što su flaše, stare pegle, škrinje, stolice i sl.

Sa kojim materijalima najradije radite?
Svi premazi i boje koje se koriste u radu su na vodenoj bazi, samim tim i potpuno atoksični, tako da je dekupaž veoma primjenljiv i u radu sa djecom. Takođe, obavezan dio materijala su i različite vrste papira, počev od salveta, klasik papira, dekupaž papira, ružinog papira, listići folije, kontur paste i slično.

Odakle crpite inspiraciju?
Inspiraciju pronalaziim prevashodno u mojoj porodici koja podržava moj rad i u mojim prijateljima koji objektivno komentarišu sve ono što uradim i daju sugestije za poboljšanje istog.

Šta bi izdvojili kao svoj zaštitni znak?
Prva stvar iz mog ateljea koja je izašla kao produkt za prodaju je futrola za naočare i to je i sada moj najprodavaniji proizvod i moj zaštitni znak.

Kako bi u dvije riječi opisali svoje kreacije?
Rustično i praktično.

Da li sarađujete sa drugim kreativcima i na koji način?
Zahvaljujući Civilnom centru iz Tivta i sajmu suvenira upoznala sam divne ljude sa kojima razmjenjujem iskustva i nadanja o budućim aktivnostima. Nažalost, u Crnoj Gori ima jako malo pravih dekupažista, tako da sam shvatila da, ukoliko želim da imam prijatelje iz svijeta dekupaža u Crnoj Gori, moram se prihvatiti pionirskog posla popularisanja ovog hobija, i ne samo hobija, jer dekupaž može biti i jako lijep izvor prihoda, samo treba biti uporan u tome.

Da li ste učestvovali na izložbama/sajmovima suvenira kod nas i u inostranstvu?
Ovo je četvrta godina da učestvujem na crnogorskom sajmu suvenira, a prošle godine sam učestvovala i na Hand made festu u Puli koji okuplja preko 500 kreativaca iz Hrvatske i šire. Takođe učestvujem i na svim izložbama u mom gradu.

Možete li nam ukratko opisati proces izrade jednog suvenira?
Dekupaž tehnika se radi u dva procesa: prvi je priprema podloge akrilnim bojama i raznim medijima, a drugi dio je apliciranje raznih vrsta papira, čipke i slično na pripremljenu podlogu. Nakon toga se dodaju specifični završni efekti kao i završni lak, koji je veoma postojan i spriječava oštećenje predmeta.

Kako usklađujete porodične, poslovne obaveze i rad na izradi suvenira? Opišite nam jedan Vaš radni dan.
Moj profesionalni angažman je vezan za prosvjetu i radim kao direktor predškolske ustanove, a kada se završi profesionalni angažman i kad se vratim u okrilje moje porodice, uđem u svoju radionicu i izgubim se u svom carstvu. Veoma često i do jutra. Moja djeca su već odrasli ljudi tako da su smanjene moje porodične obaveze, a povećano vrijeme za drugi dio moje ličnosti, onaj kreativan i maštovit, tako da moj radni dan traje veoma dugo, ali kad se osjećate ispunjeni onim što radite, kada radite ono što volite, onda umor ne stiže do vas. Takođe jedna od specifičnosti dekupaža je da se u Evropi koristi kao terapijski tretman za pražnjenje stresa, a pošto je moj profesionalni posao odgovoran i stresan, ja sam u dekupažu pronašla svog ličnog psihoterapeuta.

Da li imate prodajni prostor i kako potencijalne mušterije mogu doći do Vas?
Zahvaljujući konkursu Start up centra iz Bara, uspjela sam da svoj hobi posao registrujem kao dopunsku djelatnost i na taj način sasvim legalno vršim plasman svojih rukotvorina. Takođe sam akreditovala program "Dekupaž-radost stvaranja" kod Zavoda za školstvo Crne Gore, u katalogu ponuđenih programa za usavršavanje nastavnika i samim tim moja intencija je da uvedem dekupaž kao pomoćnu tehniku u radu sa djecom predškolskog i školskog uzrasta. Takođe održavam kreativne radionice za polaznike koji žele da se okušaju u dekupažu, u Baru i Podgorici. Mail adresa putem koje me mogu kontaktirati svi zainteresovani za moj rad je: dekupaz.atelje@gmail.com

Na kraju bih željela da pošaljem poruku čitateljkama i čitaocima vašeg portala, da pronađu u sebi ono što ih raduje i snaži i da se okušaju u tome, hrabro i prodorno, jer niko neće prepoznati vaše sposobnosti ako ih ne pokažete javno. Toliko ima kreativnih i sposobnih žena i zašto to ne pokazati svima oko vas.

Naši registrovani korisnici će u okviru akcije Uhvati me! biti u prilici da osvoje kreacije gospođe Mijović. Pratite redovno vaš omiljeni portal ili facebook stranicu Žena sam ja i informišite se na vrijeme o svim akcijama koje pripremamo za vas.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kad zagori pasulj...

RECEPT
DANA

Indijaneri

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.