Mršavljenje – da li biljke pomažu?

Mršavljenje – da li biljke pomažu?

Osnovni postulat za sve one koji žele da smršaju glasi: jedite MANJE! Odmah iza ovog pravila stoji još jedno – pazite ŠTA jedete! Pravilo broj tri glasi – NE VJERUJTE u bajke. Nema čarobnog štapića koji će za veoma kratko vrijeme, zdravo i trajno riješiti problem gojaznosti. Da li biljke mogu da pomognu u procesu mršavljenja?

Efedra

Postoji veoma malo biljaka koje stvarno utiču na smanjenje apetita i gubljenje masnih naslaga. Takva biljka je efedra (Ephedra sinensis) koja se vijekovima upotrebljava u narodnoj medicini. Iz Kine, gdje je zovu ma huang, raširila se cijelom planetom. Iz ove biljke farmaceutska industrija dobija alkaloid efedrin koji ima veoma važnu ulogu u liječenju astme i nekih srčanih tegoba. Efedra je veoma efikasna i kada je u pitanju ubrzavanje procesa mršavljenja jer uspijeva da promijeni proces korišćenja kalorija koje unesemo hranom. Umjesto da se pretvaraju u masne naslage, kalorije koje nam nisu trenutno neophodne koriste se za povećavanje tjelesne temperature. Međutim, upotreba efedre kao i skoro svih alkaldnih biljaka strogo je kontrolisana i nikako se ne preporučuje da je upotrebljavate na svoju ruku i bez ljekarskog nadzora. Ovo se posebno odnosi na ljude koji imaju povišen krvni pritisak i puls jer može doći do srčanog udara.

Guarana

U drugoj grupi biljaka koje pomažu kod mršavljenja je guarana. Ova biljka iz brazilskih prašuma veoma je bogata kofeinom, ali za razliku od kafe, čaja ili kole kofein je u gurani tako ukomponovan sa ostalim sastojcima da ne ubrzava puls i na utiče na krvni pritisak, pa je upotreba ove biljke bolja i bezbjednija. Guarana smanjuje apetit. Vijekovima ova biljka upotrebljavala se među amazonskim plemenima za smanjenje osjećaja gladi. Naravno, urođenici nisu željeli da stešu liniju, već nisu uvijek imali dovoljno hrane. Upotreba guarane mora se, takođe, sprovoditi pod stručnim nadzorom. Ne pokušavajte da pijete energetska pića sa ekstraktom guarane u želji da smršate, jer ćete postići suprotno. Ova pića prepuna su šećera i vještačih dodataka koji će vas samo ugojiti.

Koka

U grupu biljaka koje smanjuju apetit ubraja se i koka. Lišće ove biljke Indijanci sa Anda vijekovima su žvakali jer nakon toga nisu morali da jedu i spavaju danima. Naravno, upotreba koke nikako nije preporučljiva, a i velike su šanse da završite u zatvoru ako vam policija pronađe ovu biljku u kućnoj apoteci. Vjerovatno ćete smršati od zatvorske kuhinje, ali to sigurno nije dijeta za koju bi se većina dobrovoljno opredjelila.

Postoje i one manje egzotične, a nama dostupne biljke koje regulišu probavu i podstiču izbacivanje vode iz organizma. Među laksativne biljke, koje se posebno preporučuju osobama koje pate od hronične opstipacije (u narodu poznate kao zatvor) spadaju laneno sjeme, plod komorača, maslačak i krušina. Ove biljke ne djeluju purgativno i prejako kao što to čini sena. Upotreba sene nije dobar izbor jer ova biljka često izaziva grčeve i bol u stomaku, a njenom redovnom upotrebom problem postaje ozbiljniji, a crijeva još više lijena. Mješavina biljaka koje smo pomenuli djeluje blago i ne izaziva grčeve. U nju je uvijek dobro dodati i neku diuretičnu biljku kao što je rastavić ili kukuruzna svila. Ovo se posebno preporučuje osobama sklonim oticanju. Na kraju, nije na odmet ponoviti da je pretjerivanje uvijek loše i da je bolje malo paziti na ishranu, nego se mnogo mučiti da izgubite višak kilograma.

Čaj za mršavljenje:

  • laneno sjeme (Linni semen) 100g
  • morač (Foeniculum vulgare) 100g
  • krušina (Rhamus frangula) 100g
  • kamilica (Matricaria chamoilla) 50g
  • rastavić (Equisetum arvense) 50g
  • maslačak (Taraxacum officinale) 50g
  • suručica (Filipendula ulmaria) 50g

Sve biljke pomiješajte, pa četiri supene kašike smješe prelijte litrom ključale vode. Promješajte, poklopite i ostavite da stoji 1h. Procijedite i popijte u toku dana u malim gutljajima.

Momčilo Antonijević

Izvor: snagabilja.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Zapečene palačinke sa porilukom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.