Zašto su stanovi sa geotermalnim grijanjem na cijeni?

Najvažnije stvari koje se gledaju kada se kupuje nekretnina za život u njoj tiču se izolacije i samog sistema grijanja. Naravno, tu su i kvalitet gradnje, činjenica da li se radi o staroj ili novoj gradnji, međutim, izolacija i grijanje su često od presudne važnosti. Od toga najčešće zavisi i to kolika je cijena po kvadratu nekog stana ili kuće, budući da loša izolacija, centralno ili grijanje koje se zasniva na struiji, spuštaju značajno vrijednost nekretnine. Danas imamo jednu drugačiju pojavu, a to je sve veća cijena kvadrata u novogradnji, koja je zapravo opravdana i koja na duže staze ostvaruje veliku uštedu. Poenta je u geotermalnom grijanju koje čini da prodaja stanova bilježi veći rast u samim cijenama.

Zašto su stanovi sa geotermalnim grijanjem na cijeni?

Prodaja stanova sa geotermalnim grijanjem

Važna je istaći da novac koji se uloži u kupovinu nekretnine sa geotermalnim grejanjem isplati na dugoročnom planu, budući da se od samog starta računi umanjuju u odnosu na nekretnine gdje je grijanje na nekom drugom sistemu, bilo da je on centralni ili privatni. Samim tim, prodaja stanova funkcioniše po tom principu kao skuplja, ali se njom ostvaruje velika ušteda na godišnjem nivou, kako zbog manjih mjesečnih troškova, tako i zbog manjih mjesečnih računa kada je električna energija u pitanju, jer ovakav tip grijanja električnu energiju koristi u minimalnim količinama.

Uz sve ovo, prodaja stanova koja se zasniva na prodaji nekretnina sa ovom vrstom grijanja pruža vam poseban osjećaj sigurnosti i manjih troškova kada su servisi u pitanju, jer sistem ne zahtijeva velika održavanja, niti dalja ulaganja, osim provjere elektronike i pumpi pred grejnu sezonu. Uz sve ovo, geotermalna grijanja najčešće se svode na plaćanje grijanja tokom grejne sezone, dok van nje plaćanje izostaje, tj. nije potrebno, iako je to odluka koja zavisi od firme koja se bavi održavanjem, i same stambene jedinice.

Geotermalno grijanje

Ova vrsta grijanja zasniva se na korišćenju toplote koja se nalazi u zemlji, te se uz pomoć sistema koji je prikačen na toplotne pumpe ta energija izvlači, ispunjava određen objekat toplotom i održava je konstantnom. Razlog zbog kojeg geotermalno grejanje nije skupo kada mjesečni računi stižu jeste taj što se koristi već postojeća toplotna energija, toplota koja je sadržana u samoj zemlji, pa se ona uz pomoć pumi prepumpava, a ne stvara iznova. Koristeći ovu energiju, toplotne pumpe se većinom pomoću nje pokreću, a u vrlo maloj količini troše električnu energiju, zbog čega nema primjetnog uvećanja računa za struju.

Ne samo prodaja stanova, već i njihovo iznajmljivanje, bilježe porast u cijeni kada se radi o ovakvom sistemu za grijanje, koje samim kupcima, odnosno, stanarima, na kraju mjeseca ne čine veći trošak, već isti kao ranije ili čak manji uslijed manjih troškova oko mjesečnih režija, ali je sam kvaitet života podignut na viši nivo, budući da je temperatura u stanovima konstantna, prijatna i ne zahtijeva veliku brigu kada niste duže u svom stanu. Zbog svega ovoga pametno je kao možda filter u pretrazi, kada tražite stan za sebe, ubaciti i opciju geotermalnog grejanja, kako biste bili od samog starta bezbrižni kada je ono u pitanju.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.