Pretvorite svoj mali stan u višenamjenski prostor

Pretvorite svoj mali stan u višenamjenski prostor

Savremeni način života nameće određene potrebe svakoj porodici, a višenamjenski organizovan stambeni prostor olakšaće njihovo izvršavanje i uspješno međusobno preklapanje.

Savremenu porodicu najčešće čine roditelji s jednim, dvoje ili više djece različitog uzrasta, pa tako i sa različitim potrebama svakoga od ukućana. Roditelji su, osim izvršavanja svakodnevnih kućanskih obaveza, često u situaciji da posao s radnog mjesta moraju dovršavati kod kuće, tako da im stambeni prostor nužno postaje i radni. Osim toga, dom treba da bude mjesto za odmor, opuštanje, kao i druženje s porodicom i prijateljima.

Djeca, zavisno od uzrasta, moraju zadovoljiti svoje potrebe i želje. Dom je za njih takođe mjesto za razonodu, učenje i druženje s vršnjacima. Zato nije rijetkost da se potrebe ukućana često preklapaju ili suprotstavljaju. Događa se da se vrijeme rezervisan za odmor ili završavanje poslovnih obaveza treba žrtvovati na račun dječjeg druženja s vršnjacima, jer stambeni prostor nije dovoljno velik da omogući ispunjavanje oba zahtjeva.

Kako bi dom funkcionisao višenamjenski, potrebno je sve prostorije iskoristiti na najbolji mogući način i omogućiti im da postanu ono što po svojoj primarnoj funkciji nisu.

Hodnik - osim što je isključivo komunikacijski prostor, može vrlo jednostavno postati dječja igraonica ili radni prostor. Postavljanjem tepiha, koji jednostavno postavljate i uklanjate, a namijenjen je isključivo dječjoj igri na podu, hodnik ćete brzo pretvoriti u simpatičnu igraonicu, dok će u drugim prostorijama stana ostali ukućani moći neometano izvršavati svoje obaveze. Hodnik može da postane i izolovani radni prostor, tako što će se postaviti sklopivi radni sto i laptop.

Kupatilo bi, osim svoje osnovne funkcije, trebalo da posluži i kao prostor potreban za opuštanje ili traženje intime i osame nakon napornog radnog dana. Ali, može poslužiti i kao veselo mjesto za dječju igru. Sa kadom ispunjenom toplom vodom i plutajućim igračkama uveče postaje omiljeno mjesto za zabavu mališana prije odlaska na spavanje.

Spavaća soba najčešće se koristi isključivo za spavanje, pa je njezina dnevna iskorištenost vrlo mala. Jednostavno ćete je pretvoriti u radnu sobu, ako jedan od njenih kutaka iskoristite za postavljanje radnog stola. Osim toga, idealno će poslužiti kao prostor za peglanje, čitanje ili vježbanje, ako je dovoljno prostrana da u nju ugurate sobni bicikl. Ako imate manje dijete, koje još uvijek spava s vama u istoj sobi, možete je preko dana pretvoriti u igraonicu, za što će vam biti potrebna neklizajuća podna prostirka i omiljene igračke vašeg mališana.

Važno je samo da se osiguraju svi prostori u kojem se igraju jako mala djeca, te na oštre rubove postaviti gumene čepove, prekriti utičnice i koristiti neklizajuće prostirke na podu, ali i u kadama i tuš-kabinama.

Balkon, terasa ili lođa vrijedni su prostori svake kuće, koji se mogu iskoristiti na različite načine. Osim za ručavanje, sjedenje na svježem vazduhu ili odlaganje stvari, mogu da se iskoriste i za bavljenje hobijem, kao radni ili prostor za dječju igru. U ostakljenim lođama i balkonima mogućnosti su još i veće.

Koristeći navedene prostore kao višenamjenske, oslobodićete dnevnu sobu i trpezariju za odmor, gledanje TV-a, kao i aktivno druženje s porodicom i prijateljima, a da pri tom ne ometate ostale ukućane u obavljanju njihovih svakodnevnih dužnosti.

Na ovakav način i vrlo mali stanovi s jednom spavaonicom mogu zadovoljiti većinu potreba savremene porodice. Dovoljno velika kvadratura sigurno će omogućiti kvalitetno stanovanje, ali uz pravilnu i dobru organizaciju, kao i plansku višenamjensku iskorištenost prostorija, i manji stanovi će postati "veći".

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Skratite vrijeme peglanja na pola

RECEPT
DANA

Quesadillas

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.