Gladujete, a kilogrami ni makac!

Ni fitnes, ni salata, ni mali obroci, ni zdrava hrana – ništa vam ne garantuje da ćete izgubiti kilograme. Najvažnije je da izbjegnete zablude koje krije svaka dijeta.

Gladujete, a kilogrami ni makac!

Normalno je da budete razočarani ako nakupite nekoliko kilograma viška, kada se malo opustite sa hranom ili vježbanjem. Ali, razočarenje je još veće kada slijepo slijedite neki odredjen režim ishrane, a to ne daje nikakav efekat. Ili, još i gore, umjesto da slabite, vi se gojite. Ako striktno pazite na težinu, a i  pored svega preduzetog mjere se ne  smanjuju, razmislit malo koja je to dijeta na kojoj ste. Postoje široko prihvaćene zablude i mitovi o dijetama, pa su možda baš oni uzrok vašeg neuspjeha. 

Mit broj 1: kada se hranite zdravo, kalorije su manje važne 
Istina: Nije baš tako. Tjestenina od integralnog brašna (ili hljeb) ima jednako kalorija kao i obična tjestenina. Ista stvar je  i sa smedjim i bijelim pirinčem. Avokadovo, orahovo ili maslinovo ulje sadrže zdrave masnoće, ali mnogo kalorija. Crno vino i crna čokolada su puni antioksidanata, ali ako ih konzumirate svaki dan i pritom ne pazite na kalorije koje unosite, težina će vam rasti.
Savjet: obratite pažnju na energetsku vrijednost svakog oblika hrane (dobro, kontrolisanje barenog povrća je ipak pretjerivanje).

Mit broj 2: Može se skinuti 5 kilograma za dvije nedjelje
Istina: Možda i može biti istina ako ste na nekoj divljoj dijeti., ali teško da će magija trajati dugo, jer će se izgubljeno vratiti u rekordnom roku čim se vratite na vaš normalni režim ishrane. Da izgubite jedan kilogram, morate da eliminišete 7000 kalorija, a to se postiže sa manje hrane i više vježbanja. Ako svaki dan uspijete da redukujete 500 kalorija (na primjer da uštedite 300 sa manje hrane i dodatnih 200 sa vježbanjem), šanse da ćete da izgubite kilogram za dvije sedmice su velike. E to su kilogrami koje ćete stvarno izgubiti i koji nema šanse da se vrate.

Mit broj 3 : Ako redovno vježbate, možete da jedete koliko god želite
Istina: ako pojedete dva kolača, vjerovatno ćete unijeti oko 400 kalorija. Ali, da bi izgubio tih 400 kalorija, prosječan čovjek treba da istči ili da hoda 6 kilometara. Samo nekoliko trenutaka slatkog zadovoljstva je bar jedan sat, čak i više na steperu.
Zaključak: Osim ako ne vježbate kao reprezentacija pred olimpijadu, bez obzira na trening, treba da pazite koliko jedete.

Mit broj 4: Bolj je da jedete mnogo manjih obroka nego nekoliko obilnih
Istina: U ovom mitu ima istine. Svaki put kada jedemo, naš metabolizam malo ubrzava. Ako jedemo nekoliko puta na dan po malo, to znači da svoje tijelo prebacujemo u veću brzinu i tako trošimo više kalorija. Ali, ta ekstra energija sama po sebi ne može mnogo promijeniti za krajnji cilj. Treba da imate magičnu samodisciplinu, pa da te česte obroke ne pretvorite u veće obroke.

Mit broj 5: Salata ne deblja
Istina: “Salata je prevarila mnogo  mojih klijenata”, kaže Ana Dejli, nutricionista iz Ilinoisa. Ako salate sa mnogo povrća ne debljaju, u čemu je onda problem? Ali prelivi... Ako povrću dodate začine, ulje, sir, majonez...naravno da će da ima brdo kalorijja. Ako salatu naručujete zato što ste na dijeti, pogledajte istini u oči i nemojte da se lažete: salata je dijetalna samo ako ne dodajete razne stvari.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.