Jednostavne ideje za uređenje kupatila

Kupatilo je neizostavna prostorija svakog prostora – bilo privatnog, kao što su kuće i stanovi, ili poslovnog, kao što su zgrade, kancelarijski i drugi službeni prostori. Savremeni trendovi uređenja kupatila iznjedrili su mnogostruke ideje, čijom primjenom se može stvoriti izvanredno moderan prostor, oaza mira i opuštanja. Uz savremene ideje, ne morate izdvojiti mnogo novca, već samo da spajate lijepo i korisno.

Kombinovanje različitih boja, dezena, materijala i dekorativnih predmeta učiniće kupatilo jedinstvenim. Bez obzira na dimenzije i raspoloživ prostor, svako kupatilo uz nekoliko ideja može izgledati kao sa naslovne strane časopisa o enterijeru. U ovom tekstu dajemo neke od ključnih savjeta kako da vaše kupatilo dobije novi sjaj, i da renoviranje  bude vrlo funkcionalno i kvalitetno.

Jednostavne ideje za uređenje kupatila

Pločice – detalji za utisak stila

Pločice za kupatilo ostavljaju prvi utisak na ovaj prostor. Ukoliko ste pred renoviranjem, njihova zamjena je odlično rešenje za osvježavanjem prostora. Koje ćete pločice odabrati može zavisiti od veličine kupatila. Za manja kupatila su preporučljive svjetlije nijanse, neutralne boje među kojima dominiraju bijela i bež, uz kombinaciju neke boje u kontrastu, ali ne više od jedne. Birajte pločice manjih dimenzija, čak su mozaik kvadrati i pravougaonici odlično rešenje i za zidove i podove. Veća, raskošnija kupatila, mogu odisati ogromnim pločicama, većih i od dimenzije 60 puta 40, što zavisi od ostatka odabranih rešenja. Najčešće se za kupatilo izaberu keramičke pločice, koje mogu imati mat, polusjajnu ili visokosjajnu završnicu, uz odličan odnos cijene i kvaliteta. Tu su još i granit i mermer, kao znatno skuplje varijante, ali vrlo moderne. Veliki izbor modernih plocica možete pronaći na https://nanteskupatila.rs/proizvodi/keramicke-plocice/.

Kupatilski namještaj – način da budete jedinstveni

Želite da ostavite upečatljiv utisak uređenja kupatila? Kupatilski namještaj daje mogućnost baš za to. Njega čine zidne i podne police, komode, djelovi sa fiokama, ormarići, ogledala i slično. Uz odgovarajuću galanteriju, kupatilski namještaj se savršeno uklapa. Najbolje rješenje je odabrati medijapan, jer toleriše pojavu vlage, pare i vode, ali tu su i različite kombinacije kvalitetnog drveta i metala. Odaberite svjetliju, bijelu i bež boju ukoliko su tamnije pločice, i obrnuto, uz svjetlije keramičke pločice izaberite sivu, braon ili crnu nijansu za kupatilski namještaj i vaše kupatilo će biti osvježeno. Maksimalno funkcionalno korišćenje prostora omogućava se uz zidne zatvorene police, jer se mogu postaviti iznad vrata, radijatora, u uglovima, ispod prozora i slično. Odložićete sve sitnice, uz odličnu uštedu prostora i savršen estetski doživljaj. Uz sve navedeno, odgovarajuća led rasvjeta daje svakom dijelu kupatila novi sjaj, posebno kada se radi o ogledalima, jer su neizostavni dio uređenja ove prostorije. Police ispod lavaboa omogućavaju odličnu uštedu vašeg prostora. Mnogo je ideja, a na vama je da razmotrite šta će vašem prostoru najbolje odgovarati.

Sanitarije – kvalitet je najvažniji

Kada se radi o izboru sanitarija, kvalitet je prioritetan kritetijum prilikom odabira. Tačnije, sanitarije čine: lavabo, wc šolja, bide i slični elementi, koji se svakodnevno koriste. Zato, važno je da budu izrađeni od kvalitetne keramike, velike čvrstoće i da budu jednostavni za ugradnju i upotrebu. Estetski, obično se izrađuju u bijeloj boji, nekada je i svijetlo plava bila dominantna, dok danas mnogi proizvođači izrađuju modele po porudžbini. Najmodernija je konzolna wc šolja, koja se postavlja u zid, obla je, štedi prostor, dok je vodokotlić obično ugrađen u zid. Vodite računa o odvodima i cijevima kada se radi o proticanju vode, za bilo koju sanitariju.

Lavabo sa policama ili ormarićem ispod izgleda savršeno, dok može biti u četvrtastom, pravougaonom ili nepravilnom obliku.

Bide se preporučuje za veća kupatila i najbolje je da stoji uz wc šolju. Kako je često korišćeno pravilo „manje je više“, osnovne sanitarije mogu biti sasvim dovoljne za odlično uređenje kupatila. Mada, dodavanje biljaka, više ogledala i različite galanterije unese dodatnu živost u kupatilo.

Tuš kabine – estetika i funkcionalnost

Tuš kabine su sve ćešći element današnjih, savremenih kupatila. Za razliku od nekadašnjih, gabaritnih i glomaznih kada, tuš kabine su tu za vašu oazu mira. Spajaju lijepo i korisno – daju funkcionalnost uz odličan dizajn izrade. Mogu se birati četvrtaste, oble ili pravougaone tuš kabine. Uglavnom se postavljaju u uglove i na taj način štede prostor. Birajte sa providnim staklom ukoliko imate malo kupatilo, jer će učiniti da izgleda znatno veće, ili sa matiranim, za srednja i veća kupatila. Savremene tuš kabine vrlo su slične džakuziju, pa mogu imati velike dimenzije, posebno kada se radi o dubini. Uz prostor za sjedenje i veliku masu vode, imaćete opuštanje kao u kadi. Takođe, tuš kabine mogu biti klasične samo sa postoljem, zatim zatvorene staklom, ili nasjavremenije – hidromasažne. One često imaju i mogućnost za puštanje muzike, odličnu rasvjetu i mehanizme za podni, zidni ili kombinovani masažni sistem. Tuš kabine se biraju prema finansijskim mogućnostima i raspoloživom prostoru.

Baterije za kupatilo – higijena i sjaj

Da bi bilo moguće koristiti sanitarije, tuš kabine ili kade u kupatilu, neophodno je postavljanje baterija. Da bi uopšte bilo moguće pokrenuti vodu iz cijevi, bilo toplu ili hladnu, baterije se moraju nalaziti na lavabou, bideu, tuš kabini i kadi. Mogu da budu jednoručne ili dvoručne, za zajedničko ili odvojeno pokretanje hladne i tople vode, odnosno uz jednu ili dvije ručke. I dalje su vrlo moderne i popularne inoks baterije za kupatilo, koje imaju visoki, sivi sjaj i moraju se adekvatno održavati. Najpopularnije su senzorne baterije za kupatilo, koje se pokreću na pokret ruke. Za tuš kabine se postavlja tuš baterija uz crijevo za kupanje, sa kapom na vrhu za mlaz vode. Sive, bež, bele ili crne granitne slavine, odnosno baterije, predstavljaju modele koji su danas i više nego popularni, kako u kupatilima, tako i u kuhinji. Visina baterija bira se tako da bude odgovarajuća udaljenost od dna lavaboa, bidea ili tuš kabine, kako bi se nesmetano puštala voda.

Uređenje kupatila nameće potrebu istraživanja i pronalaženja različitih ideja za stvaranje kompletne oaze za odmor, relaksaciju i njegovanje lične higijene. Kupatilo je privatni prostor svakog doma, ali može da ostavi jak utisak na sve druge posjetioce, pa se danas posvećuje velika pažnja njegovom uređenju. Neki od navedenih savjeta mogu biti od koristi ako renovirate cjelokupan prostor, ili neki dio. Ideja je mnogo, vaše je da izaberete odgovarajući stil – retro, standardni ili moderni i da birate iz široke ponude proizvođača elemente i detalje za idealno kupatilo. 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.