Zaraza iz klima uređaja- bakterije i virusi koji se množe u vašim klimama

Iako se klima uređaji nameću tokom vrelih ljetnjih dana kao nešto bez čega se ne može, ipak treba da budete na oprezu i da posebno vodite računa o njihovoj higijeni. U suprotnom možete poprilično da ugrozite svoje zdravlje.

Zaraza iz klima uređaja- bakterije i virusi koji se množe u vašim klimama

Usljed paklenih vrućina koje slijede tokom jula i avgusta, gotovo da ne postoji domaćinstvo koje neće zavisiti od klima uređaja.

Ipak, mnoga istraživanja potvrđuju da klima, ma koliko vas spašavala od pakla, nipošto nije vaš prijatelj. Štaviše, može da ima vrlo negativne posljedice po vaše zdravlje ukoliko se ne čisti redovno.

U klima uređajima žive mnoge bakterije i mikroorganizmi, a među njima se kao najopasnija izdvaja bakterija legionela koja može da bude čak i fatalna po život. Ona se razvija i množi u uređajima koji se ne održavaju na pravi način, a simptomi legionarske bolesti koju izaziva ova bakterija su slabost, malaksalost, bolovi u mišićima, povećana tjelesna temperatura na čak 39 stepeni, kašalj, ali bez iskašljavanja.

Najugroženiji su ljudi koji imaju problema sa respiratornim organima, mala djeca, hronični bolesnici, alkoholičari i starije osobe. Oni izuzetno osjetljivog i slabog zdravlja mogu čak i da umru od ove bolesti, ali ako se otkrije na vrijeme, u tom slučaju se uspješno liječi antibioticima.

Na drugom mjestu po opasnosti koja vreba od klima uređaja nalazi se koksaki virus koji je sve rasprostranjeniji među ljudima. Za ovaj specifični virus koji napada srce se vjeruje da je u velikoj mjeri povezan sa sve češćim korišćenjem klima uređaja, iako ova veza zapravo nikada nije u potpunosti dokazana.

 

Ipak, klima uređaji su svakako pravo leglo zaraza koje vrebaju ukoliko redovno ne zovete servisera. Pravilno održavanje ovih vještačkih rashlađivača podrazumijeva čišćenje na svakih godinu dana, a ukoliko živite u većem gradu i zagađenijoj sredini, onda održavanje podrazumijeva čišćenje i do dva puta godišnje.

Time ćete svakako izbjeći fatalne posledice po vaše zdravlje, ali i one “blaže”, podjednako nepoželjne, poput rinitisa, sinuzitisa, konjuktivitisa, upale pluća i uha, pa čak i pogoršanja astme, iritacije sluznice očiju, nosa i grla, kašlja, jakih glavobolja, umora i manjka koncentracije.

Dakle, slobodno se rashlađujte, ali prije nego što sledeći put upalite klimu, obavezno provjerite datum njenog poslednjeg servisa. I imajte na umu da razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature ne smije da bude veća od 6 stepeni.

 

telegraf.rs

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.