Kakvu dasku za rezanje koristiti: drvenu ili plastičnu?

Razrješavamo dilemu koje namirnice rezati na drvenoj, a koje na plastičnoj dasci za rezanje.

Kakvu dasku za rezanje koristiti: drvenu ili plastičnu?

Izbor između plastične i drvene daske za rezanje zavisi od toga šta ćete rezati. Međutim, ne postoje tačno propisana pravila da se meso reže na plastičnim daskama i da se uglavnom koriste noževi sa zupcima, a povrće na drvenim daskama i da se reže većim, mesarskim noževima. Ta uobičajena praksa je prvenstveno iz praktičnih i zdravstvenih razloga.

Drvene daske su odlične za rezanje povrća. Ne preporučuje se da se na takvim daskama tranžira piletina, jer se djelovi mesa zadržavaju u sitnim pukotinama u dasci i teško se peru. S obzirom na to da je lakša za održavanje i čišćenje, plastična daska je praktičnija za rezanje mesa. Takođe, plastične daske ne upijaju mirise tako lako, pa na njoj sjeckajte i crni ili bijeli luk.

Za rezanje čvrstog povrća, poput šargarepe, krompira ili rotkvica koristite drvenu dasku. Čvrsta podloga će vam pomoći da pravilnije izrežete namirnice.

Veoma je važno da često čistite daske za rezanje, bez obzira na to kog su materijala, kao i da koristite oštre noževe. Tako nećete imati problema sa zaostalom hranom na daskama, a namirnice će biti bolje izrezane.

Stvar ukusa

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.