Čistka ormara u nekoliko koraka

Svi mi imamo neki komad odjeće koji smo ili dobili na poklon ili kupili za “kad smršam 10 kilograma” ili “kad jednom odlučim da odem na super fancy večeru, iako preferiram picu i ćevape”. Negdje duboko u sebi svjesni smo da taj predmet nikada nećemo obući, ali teško nam je da ga bacimo u smeće. Nema potrebe za osjećajem krivice, pa neka veliko čišćenje počne.

Čistka ormara u nekoliko koraka

Čišćenje ormara može biti stresan posao. Želite da se riješite nekih stvari, ali nešto vas uvijek zadrži na mjestu. Zašto? Zato što odjeća nije tek nešto što nosimo nego i naš način izražavanja, što znači da je svaki stari komad pun značenja i značaja koji nadilazi izgled odjevnog predmeta. I kad znamo sve to, nadamo se da ne želite da osvanete u nekoj od emisija o “sakupljačima” stvari, nego jednostavno stisnite zube i donesite nekoliko teških odluka.

Dakle, sad kad ste otvorili ormar, svaku stvar uzmite u ruke i pitajte se sledeće:

1. Sviđa li mi se ovo? Stvarno?

Ako je odgovor potvrdan, idite na pitanje broj dva. Ali ako ste odgovorili odrično, riješite se tog predmeta. Donirajte ga u dobrotvorne svrhe, prijavite stvari na neku grupu na društvenoj mreži koja se bavi razmjenom ili poklanjanjem odjeće, ili pak, ako je riječ o očuvanom i lijepom artiklu, prodajte ga online.

2. Ima li kakve fleke po sebi?

Ako odgovorite sa ne, potražite pitanje broj tri. Ako ste odgovorili potvrdno provjerite može li se fleka lagano ukloniti. Da li je riječ o mrlji od čokolade ili ulja? Da li je taj predmet zaista zaslužio da odvojite vrijeme i novac potreban za hemijsko čišćenje? Da li su fleke od znoja pod pazuhom privremene ili se već materijal izlizao na tom dijelu? Ako su postale trajni dio odjevnog predmeta, bacite ga.

3. Da li je izlizano?

Ako jeste, odmah bacite. Ako nije, pređite na sledeće pitanje.Ali pripazite, jer biste mogli upasti u zamku ostavljanja odjeće na “za po kući” gomili. Na kraju vam se može dogoditi da imate 10 “za po kući” majica i tri za napolje. Nemojte gomilati odjeću koju ćete presvlačiti jedino kod kuće, jer ćete opet zakrčiti ormare.

4. Da li je poderano ili pohabano?

Ako nije, idemo na sledeće pitanje. Ako jeste, probajte provjeriti da li bi krojač jednostavno mogao da riješi problem. Ako bi, a nije riječ o majici koju ste platili nešto sitno, a krojaču biste morali dati više, stavite je sa strane i pripremite kako biste je što prije odneli na popravak.

5. Da li vam odgovara?

Ako da, super, idemo dalje. Ali ako ne, možda bi najpametnije bilo da se odmah riješite tog komada. Naime, nema goreg od “nekad mi je super stajalo”. Jedna stvar je ako je riječ o sjajnoj haljini koju krojač mora samo malo da proširi/suzi i opet je kao nova, ali ako je riječ o pantalonama koje su šest brojeva manje, nemojte sebi davati lažne nade. Nema veze da li je novo, skupo ili baš u trendu. Ako vam ne odgovara, riješite se toga.

6. Kad ste poslednji put to nosili?

Ako ste neki odjevni predmet nosili tokom poslednjih godinu dana, onda ima zeleno svjetlo, ali ako ste dogurali sve do šestog pitanja, a neku odjeću niste nosili duže od godinu dana, ostavite je sa strane. Složite je, smjestite u plastičnu kesu kako bi je zaštitili i smjestite u neku fioku ili kutiju. To je i dalje savršeno dobar komad odjeće, koji vam jednostavno trenutno ne odgovara iz nekog razloga. Nema smisla ni da zauzima mjesto u garderobi ako ga ne nosite. Označite kutiju u kojoj se nalazi (po mogućnosti navedite i sadašnji datum), pa provjerite za godinu dana kako se osjećate u vezi sa njim. Ako i tada ne želite da ga nosite, riješite ga se.

magazin.hr

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.