Interesantne činjenice o modnom svijetu

Neke od ovih činjenica će zaintrigirati čak i prave modne znalce i zaljubljenike u modni svijet.

Interesantne činjenice o modnom svijetu

Veliki broj žena ali i muškaraca informiše se samo o aktuelnim trendovima, ali neke informacije o modi svakako će većinu vas dočekati nespremne.

Istina je da svi volimo lijepo da se oblačimo, da se šminkamo, friziramo i da pratimo modne ikone na društvenim mrežama, ali i kupoholičarke će biti veoma iznenađene kada pročitaju ovaj inspirativni tekst i informišu se o interesantnim činjenicama vezanim upravo za modni svijet.

Do sredine šesnaestog vijeka nije postojala dječija odjeća kakvu danas poznajemo, već su djeca nosila manje veličine modela koji su bile namijenjeni odraslima.

Vintage odjeća je ona koja je stara preko 20 godina, a izraz retro koristi se za odjevne komade koji su replika vintage stila iz nekog drugog perioda.

Vještačke trepavice prvi put su se pojavile 1916. godine, kada je holivudski producent Grifit odlučio da istakne oči i trepavice glumice Sine Oven koja je glumila u njegovom filmu.

Suknja je drugi najstariji komad odjeće ikad izmišljen. Najstariji odjevni predmet je komad tkanine koji je prekrivao polne organe.

Šminka je stara gotovo koliko i sam ljudski rod. Tokom vjekova žene su se uljepšavale na različite načine, a u doba kraljice Kleopatre, kao šminka su se koristile bobice i drugi prirodni sastojci.

Danas je kratka kosa u modi i zaštitni znak mnogim poznatim damama, ali u prošlosti ukoliko bi žena imala kratku kosu smatralo se da je nevjerna svom suprugu.

Kravate su se prvi put koristile u Hrvatskoj.

Guste obrve danas su u trendu, ali u vrijeme Renesanse žene su ih prezirale, te su obrve brijale i skroz uklanjale sa lica.

U 15. vijeku je bilo moderno biti u drugom stanju, a djevojke koje nisu bile trudne stavljale su jastuke ispod odjeće kako bi lažirale trudnički stomak.

Lacoste je bio prvi brand koji je stavio logo na odjevne predmete.

Fashion Week danas okuplja svjetski džet-set, a nekada je bio povod da se jednostavno upoznaju kupci sa robom koju nude različiti proizvođači.

Kreacija male crne haljine, koja predstavlja bezvremenski spoj jednostavnosti i elegancije, se pripisuje Koko Šanel.

Kakve veze imaju moda i automobili? Krajem 18. vijeka dizajneri su kreirali sve kraće suknje, samo da bi se ženama olakšao ulazak u automobil.

Sredinom 19. vijeka žene su same sebi šile odjeću, a danas se ručno krojena odjeća smatra luksuzom.

Engleska kraljica Elizabeta I je obožavala šešire te je obavezala sve žene starije od 7 godina da ih nose. Za one koje su odbijale to da rade, Elizabeta je predviđala oštre kazne.

Dječaci mlađi od 5 godina su sve do 1910. nosili haljine.

Nekada je bijela haljina bila simbol žalosti sve dok kraljica Viktorija nije odlučila da obuče haljinu bijele boje na dan svog vjenčanja.

Visoke potpetice su prvobitno nosili i muškarci i žene. Muškarcima su štikle olakšavale jahanje konja.

Krajem 1800-tih, žene su nosile žive kamelone kao broševe.

Prvi šoping centar koji je prodavao odjeću se pojavio već u Starom Rimu.

 

wannabemagazin.com