Kako prepoznati simptome malih boginja?

Akutno virusno i zarazno oboljenje koje izaziva virus malih boginja naziva se još i morbile. U riziku od obolijevanja su svi oni koji ih nisu ,,preležali“, bez obzira na starosnu dob ili oni koji nisu vakcinisani protiv njih.

Kako prepoznati simptome malih boginja?

Iako se ovo oboljenje smatra dječijom bolešću, danas smo svjedoci da se sve češće mogu desiti i u odraslom dobu kod onih sa slabijim imunitetom ili koji nisu vakcinisani. Virus se lako širi sa zaraženih na osjetljive i nezaštićene osobe i to najčešće putem vazduha, kapljičnim putem.

Jednom stečena otpornost na male boginje koja dolazi nakon izlečenja simptoma i preležane bolesti smatra se doživotom, a može se postići i vakcinacijom.

Kada se javljaju prvi simptomi?

Nakon zaražavanja odnosno infekcije ovim virusom, prvi simptomi mogu se ispoljiti tek nakon 7-18 dana nakon kontakta sa zaraženom osobom. Zato treba biti obazriv u slučaju da ste svjesni da je do zaražavanja moglo doći.

U tom slučaju treba raditi na jačanju imuniteta, a po pojavi bilo koje reakcije organizma potrebno je odmah se javiti ljekaru.

Simptome možemo svrstati u dvije grupe – opšte i specifičnije.

Prvo se javljaju simptomi koji su slični prehladi

Tu se prije svega misli na uobičajeno curenje iz nosa i blago povišenu tjelesnu temeperaturu, uz povremeno praćenje groznicom. Uzimajući u obzir samo to teško je odrediti o čemu se radi i obično svi ljude pomisle da je obična prehlada u pitanju i počinju liječenje uvođenjem nekih vitamina i drugih vrsta suplemenata.

Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima već na ovakvu reakciju mogu da potraže pomoć ljekara, u cilju pravovremenog uspostavljanja dijagnoze, ali i liječenja.

Oni koji nemaju konkretan raylog da posumnjaju da su u pitanju male boginje, samo na osnovu ovih simptoma će pomisliti da je potrebno da odleže par dana, uz jačanje imuniteta.

Povišena tjelesna temepratura koja traje

Za razliku od početne blago povišene telesne temeprature, kada male boginje napadnu organizam, poslije par dana od pojave prvih simptoma javlja se visoka temperatura koja može ići i do 39-40 stepeni Celzijusa sa svim pratećim tegobama poput glavobolje, drhtavice i groznice, i opšteg osećaja slabosti i iscrpljenosti.

Tada i oči mogu postati crevnije i osjetljivije na svjetlost što je i logično, uzimajući u obzir porast telesne temeprature.

Ako ovako povišena temperature potraje duže od tri dana, potrebno je što prije potražiti pomoć ljekara jer je to siguran znak da nešto u organizmu nije dobro.

Uporedno sa temperaturom javlja se i osip

Uporedno sa ovako visokom temepraturum kod malih boginja javlja se i osip koji je vrlo karakterističan i lako prepoznatljiv. Obično se prvo javlja na licu i iza ušiju, a onda se širi i svuda po tijelu. Osip koji izazivaju male boginje je lako uočljiv i siguran znak da je neko zaražen ovim virusom. Trajanje osipa u prosjeku traje oko 7 dana, a obično je praćen i malim bijelim tačkicama koja se javljaju na sluznici usne duplje.

Osim svega ovoga može se javiti i opšta slabost organizma i pad imuniteta koji mogu biti okidači i za druge bolesti i infekcije. Zato treba uporedno raditi na saniranju simptoma malih boginja i na jačanju imuniteta.

Ako se male boginje ne liječe blagovremeno i na pravi način, mogu izazvati upalu gornjih i donjih disajnih puteva koje se mogu razviti i u upalu pluća, upalu uha, a neki ekstremni oblici mogu dovesti i do upale mozga (encefalitisa). 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kada kuvate kupus...

RECEPT
DANA

Mikijeva čoko-vanil keks torta

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.