Kako da se dobro naspavate uz samo 4-5 sati spavanja

U današnje vrijeme veliki broj nas vodi prilično dinamičan život i često se nađemo u situaciji da ne spavamo dovoljno i oporavimo se kako bismo spremni dočekali sljedeći dan. Vjerovatno vam se često dešava i da pomislite da biste voljeli da dan traje duže od 24 časa.

Kako da se dobro naspavate uz samo 4-5 sati spavanja

Ako ste među onima koji pate od hroničnog nedostatka vremena, ako zbog posla morate rano da ustajete, vjerovatno u snu provedete samo 4 do 5 sati. Da biste sljedeći dan imali dovoljno energije i bili vitalni, predlažemo vam da slijedite tehnike koje vam predstavljamo.

 1. Kada legnete, opustite se. Nemojte razmišljati o događajima koji su obilježili dan, o ranijim iskustvima, problemila i izazovima. Umjesto toga, pomislite na nešto lijepo, umirujuće, nešto što vam prija. Možete pustiti i neku laganu muziku.
 2. Pred spavanje se nikako nemojte prejesti ili nešto grickati. Ako to praktikujete organizam će i u toku sna trošiti energiju kako bi svario ono što ste pojeli i sljedeći dan se nećete osjećati svježe.
 3. Koristite posebne dodatke za spavanje, poput vrećice sa aromatičnim ljekovitim biljem. Ako je potrebno, koristite povez za oči i čepiće za uši.
 4. Prije spavanja praktikujte tuširanje toplom vodom. Ovo ne samo da je neophodno zbog lične higijene, već je i idealno sredstvo za «ispiranje» svih emocija i iskustava prikupljenih u toku dana. Na ovaj način ćete se opustiti i osloboditi napetosti nagomilane u toku dana.
 5. Kada legnete, utoplite se. Toplota, naravno umjerena, opušta tijelo.
 6. Da bi se organizam adaptirao na san koji traje 5 sati potrebno mu je oko mjesec dana. Postepeno ćete se navići na ovakav ritam i taj vremenski period će biti sasvim dovoljan za oporavak, odnosno prikupljanje nove energije.
 7. Odredite jedan dan u sedmici u toku kojeg ćete odspavati punih 8 sati. Dobro je da to bude jedan dan u toku sedmice.
 8. Liježite prije ponoći. Dokazano je da se brže zaspi ako se legne prije ponoći, a i da su dva sata spavanja nakon ponoći ista kao jedan sat spavanja prije ponoći.


Uz adekvatan ležaj, dobro raspoloženje i opuštanje pred noćni odmor bićete u mogućnosti da obnovite potrebnu energiju u roku od 5 sati.

Želimo vam da uspijete u tome!

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.