Mikrotalasna - tihi ubica ili obična bezopasna peć:
Sve što treba da znate!

Mikrotalasna - tihi ubica ili obična bezopasna peć:<br> Sve što treba da znate!

Praktične su, funkcionalne, štede novac i vrijeme, odleđuju, podgrijavaju i jednostavno nam mogu olakšati život. Ali, nekima ovo ne znači ništa jer su uvjerenja da ova sprava nanosi tijelu više štete nego koristi. Razlog je (uglavnom) taj što se uz ovu spravu veže jedna, a za mnoge čak i strašna riječ, a to je – ‘zračenje’! Međutim …

Kako, ustvari, radi mikrotalasna?

Mikrotalasna peć ne proizvodi toplinu direktno kao klasična peć, već se unutar nje stvara magnetno polje s mikrotalasima koje proizvodi elektronska cijev magnetron. Ti se mikrotalasi usmjeravaju u namirnicu te izazivaju trenje molekula vode prisutnih u njoj i na taj način stvaraju toplinu koja zagrijava i termički obrađuje hranu. Zato se namirnice koje sadrže puno vode kuvaju ili peku puno brže od ostalih.
Energija mikrotalasa pretvara se u toplinsku energiju čim je hrana apsorbuje, što znači da hrana ne može postati “ozračena” ni na bilo koji drugi način onečišćena takvim načinom obrade. Nema, dakle, nikakve opasnosti od zračenja ni za osobu koja rukuje mikrotalasnom pećnicom, jer se mikrotalasi ne šire izvan pećnice, a njihova se emisija prekida čim se otvore vrata.

Mitovi

Mit #1: Mikrotalasna uništava hranjive materije – Bilo da koristite mikrotalasnu, gril ili šporet na solarnu energiju, na gubitak hranjivih materija utiče toplina i vrijeme kuvanja, a ne metoda zagrijavanja. Što duže i na većoj toplini kuvate hranu, to se više gube osjetljive materije poput vitamina C.

Mit #2: Radijacija iz mikrotalasne stvara opasne hemijske spojeve u hrani – Radijacija je riječ koja izaziva strah, ali zapravo označava energiju koja putuje u talasima i širi se putem. U radijaciju spadaju mikrotalasi, radio talasi i talasi energije koju vidimo kao svjetlost kao i opasnije X-zrake i gama zrake koje predstavljaju zdravstveni rizik. Mikrotalasi s kojima se kuva hrana je daleko slabiji oblik radijacije od X-zračenja. Osim toga, promjena koja se dešava s hranom u mikrotalasnoj, posljedica je uticaja topline, a ne samih mikrotalasa.

Dakle …

Priprema hrane u mikrotalasnoj može biti čak ekonomičnija od kuvanja i pečenja na klasičnom šporetu ili u pećnici zato što su namirnice puno brže kuvane ili pečene, a kod zagrijavanja, zagrijava se samo hrana, ne i cijela unutrašnjost pećnice. Kuvanje i pečenje u mikrotalasnoj ne utiču na nutritivnu vrijednost namirnica ništa više od klasičnih načina pripreme. Naprotiv, hrana pripremljena u mikrotalasnoj čak može zadržati veći dio sadržaja minerala i vitamina zahvaljujući tome što se kuva i peče brže.

Šta ide, a šta ne u mikrotalasnu

Kod kupovine keramičkog, staklenog, plastičnog i silikonskog posuđa provjerite ima li oznaku da se može koristiti u mikrotalasnim pećima. Plastične tube, podloške od polistirola, posudice i tanjiriće za jednokratnu upotrebu, kao i  za čuvanje hrane u frižideru, ne stavljajte u mikrotalasnu pećnicu jer ti materijali nisu otporni na visoke temperature. Mogu se otopiti i deformisati te zagaditi hranu štetnim hemijskim materijama. Voštani papir, foliju otpornu na mikrotalase ili kesice za pečenje možete koristiti bez straha, jer su pouzdano otporni na mikrotalase.

banjaluka.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.