Kako se pripremaju specijaliteti od divljači

Za divljač je od pamtivijeka bilo rezervisano posebno mjesto u ljudskoj ishrani, a specijaliteti od mesa divljih životinja na meniju se uglavnom nađu za neku posebnu priliku. Uz odgovarajuće marinade, specijaliteti koji se pripremaju od divljači zadovoljiće ukuse i onih najprobirljivijih gurmana.

Kako se pripremaju specijaliteti od divljači

Podjela divljači obično se vrši na krupnu i sitnu divljač. Krupnu divljač čine: jelen, srna, divlja svinja i divokoza, dok se u sitnu divljač ubrajaju: zec, divlje guske i patke, divlji golubovi, fazan, prepelice, jarebice i druge vrste.

U odnosu na meso domaćih životinja meso divljači je znatno zdravije. Jedna od njegovih glavnih osobina je veoma mali procenat masnoća, a samim tim i niska kaloričnost. Naime, divlje životinje u svojoj ishrani ne koriste koncentrisanu hranu i znatno više se kreću od domaćih životinja, pa je i logično da je njihovo meso manje masno i manje kalorično. Primjera radi, 100 grama srnećeg odreska ima svega 134 kalorije, znatno manje nego što ima odrezak domaće svinje (214 kcal). Meso divljači bogato je proteinima, gvožđem, selenom i kompleksom vitamina B.

Zbog drugačijeg načina života u prirodnom okruženju, puno kretanja i drugačije ishrane, divlje životinje imaju tamnije i žilavije meso, pa se u ishrani preporučuje meso mlađih jedinki, jer je manje žilavo i dosta ukusnije. Ono je karakteristično po tamno crvenoj boji i bijeloj masnoći. Svježe meso divljači u frižideru se može čuvati dva, najviše tri dana, dok je meso iz zamrzivača najbolje utrošiti maksimalno za 6 meseci.

Osnovno pravilo u pripremanju specijaliteta od divljači jeste da meso mora da bude dovoljno mekano. Za omekšavanje se uglavnom koriste razne vrste rasola i raznovrsne marinade čiji je glavni sastojak sirće. U pripremi rasola i marinade se u manjim količinama koriste i vino, voda, korenasto povrće i razne začinske biljke, najviše lovorov list, karanfilić i biber u zrnu. Najprije se kuvanjem pripremi rasol i njime se preliva meso, a zatim se vrši mariniranje mesa. Proces mariniranja traje nekoliko dana, uz povremeno okretanje mesa.

Meso divljači može da se kuva, dinsta ili peče. Za pečenje i dinstanje najbolje je upotrebiti meso od buta i zadnje noge, dok se prsa, prednje noge i vrat najčešće koriste za kuvanje supa i čorbi. Od kuvanog mesa se mogu pripremati i paštete. Pečena divljač služi se sa tamnim sosom, koji može biti pikantnog ili slatkastog ukusa. Kao dodatak najčešće se upotrebljava kompot koji se priprema od džema od brusnice i koristan je jer u znatnoj meri ublažava miris divljeg mesa.

Obzirom na njegovu nisku masnoću, meso divljači se obično špikuje slaninom. Ako špikovanje obavljate iznutra, meso će biti sočnije. Špikovanje se može vršiti i provlačenjem slanine iglom kroz meso, pri čemu delovi slanine ostaju na površini, što će učiniti da sos bude ukusniji. Pernata divljač se, osim špikovanja može obložiti kriškama slanine, što se i preporučuje kod pečenja.

Ukoliko se meso priprema dinstanjem, koriste se korjenasto povrće i začini. Dinstanjem se prave gulaš ili paprikaš od divljači.

Jedan od najukusnijih specijalteta od divljači jeste pašteta koja se priprema od kuvanog mesa fazana. U paštetu se dodaju luk, maslac, kisela pavlaka i razni začini.

Prije nego što se termički obradi, svježe meso mora dva dana da odstoji u rasolu i potrebno je povremeno ga okretati. Ako se za pripremanje jela koristi smrznuto meso, koje je mekanije, nije neophodno pripremanje rasola, mada se u praksi i ono najčešće stavlja u rasol, kako bi imalo bolju aromu. Osim sa korjenastim povrćem i različitim marinadama, veoma dobru kombinaciju jednistvenog ukusa predstavlja i divljač sa borovnicama.

Za ispiranje zečetine i srnetine nikako nemojte koristiti vodu, nego meso obrišite kuhinjskim ubrusom, a ukoliko postoje krvava mjesta, isperite ih sirćetom. Meso od ostalih životinja se vrlo kratko i pažljivo ispira samo sa spoljašnje strane, dok je unutrašnju stranu potrebno samo dobro obrisati. Miris divljači se ublažava kiselom pavlakom, pekmezom, kompotom i raznim pikantnim i slatkim sosovima.

U najbolje specijalitete od divljači ubrajaju se: srnetina na lovački način, pečeni fazan, pikantni vepar, dinstana divlja patka, zečetina na toskanski način itd.    

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.