Porodični vrt – ideje za uređenje

Porodični vrt – ideje za uređenje
Bliskost i povezivanje

Porodični vrt može biti vrlo važan faktor u povezivanju djece i roditelja. Porodični vrt ili dvorište je projekat kojem može doprinijeti svaki član porodice. Vaše dvorište vas i vašu porodicu može inspirisati na mnogo načina. Ono može postati vaše "zajedničko" mjesto, čak i više nego kuća, posebno za vrijeme lijepih dana.


Okupljanja i druženja

Dvorište bi trebalo da ima mjesto gdje će porodica da jede, razgovara, igra razne društvene igre… Tu bi mogao da bude najednostavniji okrugli sto  ispod suncobrana ili sjenke drveta. Nadstre[nica sa stolom i stolicama takođe može da služi u ove svrhe. Ovaj komad dvorišta bi isto trebalo da vas inspiriše i za druge vidove zabave. Pozovite vaše prijatelje i prijatelje vaše djece na roštilj ili neku drugu zakusku koja se sprema na otvorenom. Potrudite se da u ovom dijelu vašeg vrta imate rasvjetu koja će doprinijeti jos ugodnijoj atmosferi. Kineski lampioni ili stubići na solarno punjenje bi bili dobar izbor.   

Porodično drvo

Porodično drvo neće biti samo simbol života vaše  porodice, koji ste zajedno zasadili, nego će biti i nešto o čemu svi zajedno treba da brinete. Počnite tako što ćete porodično posjetiti lokalni rasadnik i konsultovati se sa profesionalcem o tome, koje je drvo najbolje za vaš vrt, obzirom na  položaj vaše kuće i količinu sunca koju dobija. Svi u porodici mogu biti dio sadnje ovog drveta. Dodijelite djeci dnevni ili nedjeljni zadatak da ga zalijevaju. Fotografišite drvo, tako da svi možete da vidite kako je drvo napredovalo kroz mjesece ili godine. Fotografišite se i vi ispred drveta i tako će na fotografijama i vaša djeca rasti sa  porodičnim drvetom.   

Posebno mjesto za djecu

Djeca žive u svijetu odraslih. Dajte djeci  privatni kutak u dvorištu, gdje se mogu povući i biti sami i koji će biti samo njihov. Kutak gdje će razvijati svoju maštu i igrati svoje igre bez granica. Razmislite o gradnji male kućice ili čak kućice na drvetu (ako za to imate mogućnosti). Mali, dječji namještaj stvoriće djeci osjećaj da imaju mjesto koje je samo njihovo.  U svakom slučaju, dodavanje mogućnosti koje angažuju djecu, je ključ za uspješan porodični vrt.

Parče za povrće

Ako imate sreće, pa je vaše dvorište na mjestu gdje ima mnogo svjetlosti, a prije svega ako imate afiniteta, možete jedno parče dvorišta odvojiti za malu bašticu sa povrćem. Zajedno možete posijati sjeme i dok povrće raste, zajedno ga njegovati. Vi i vaša porodica možete da se smjenjujete u zalijevanju i đubrenju biljaka; Kasnije, ubiranje povrća iz sopstvene baštice je nagrada za trud u kojem je učestvovala cijela porodica i daje posebnu draž kad to isto povrće kuvate zajedno sa porodicom.

Odjeljak za trave i bilje

Razvijanje vegetacije u dvorištu može biti jako interesantno, kako za vas, tako i za djecu. To je odličan način da djeca nauče mnogo o bilju i njihovim različitim mirisima i ukusima.  Svaki član porodice može izabrati jednu ili dvije biljke koje će posijati, a onda se brinuti o njima zalijevajući ih i đubreći. Naučite djecu o namjenama raznih trava i bilja. Na primjer, limunov list i lavanda mogu se koristiti za pravljenje domaćeg sapuna, a bosiljak, majčina dušica i origano se mogu koristiti za pizzu i špageti sos.

Sve ovo može biti, koliko korisno toliko i zabavno za cijelu porodicu. Bilo da se odlučite samo za nadstrešnicu ili samo za jedan mali suncobran u nekom čoškiću dvorišta, neka to bude vaš kutak za zajednička druženja i okupljanja, koja će, sigurna sam, donijeti radost i vama i vašoj porodici.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.