Dekorativno uređenje vrta

Dekorativno uređenje vrta

Izgradnjom ili kupovinom kuce prije ili kasnije namece se pitanje uredenja okucnice i vrta. Vrt je površina koja neposredno okružuje kucu i pridonosi utisku koji ce gosti steci o domu u kojem živite. Pogled iz unutrašnjosti kuce na vanjski svijet je ujedno i pogled na vaš vrt koji može biti olicenje nacina i stila života.

Jednako kako vlasnici pažljivo ureduju unutrašnjost svog stambenog prostora istu pažnju bi trebalo da posvete i vrtu. Svoj licni stil može se izraziti u odabiru razlicitih sitnica u vrtu, od posuda za cvijece, oblika sjenice, vrtne garniture, rasvjete, do podnih obloga u dvorištu i slicno. Izbor elemenata od kojih se sastoji vrt zavisi od toga šta vlasnici ocekuju od vrta. U manjim gradskim vrtovima primarno je stvaranje zaklona od promaje i najkorisniji dio vrta je svakako terasa.

Izvan grada je vrlo važna zaštita od vjetrova. Prije pocetka kreiranja vrta važno je prethodno planiranje, jer se kasnije pogrecni koraci teško mogu ‘kamuflirati’ cvijecem. Izgledu svakog vrta uvelike doprinosi pravilno ogradivanje, dobro poplocavanje, vrtne garniture, ukrasni elementi, tegle za cvijece, fontane, nadstrešnice, rasvjeta i ostalo. Šta god da planirate u svom vrtu probajte povezati unutrašnjost kuce s okolinom. To se može ostvariti kombinovanjem istih ili slicnih podnih i zidnih obloga i staklenim površinama.

Terasa je prelazni prostor izmedu kuce i vrta i vrijedi uložiti u njezino opremanje. Tu može doci do izražaja kreativnost vlasnika u kombinovanju podnih obloga, vrtne garniture, posuda za cvijece i raznih drugih vrtnih elemenata. Terasa se može preurediti u sobu sa zelenilom ako se natkrije krovicem koji se naslanja na zid koji dijeli vrt od susjednog. Pravilno oblikovano drvo, mala sjenica i položaj fontane, takode su važni dijelovi cjelokupne vrtne kompozicije. Svi detalji treba da budu dobro uskladeni sa kucom. Odabrali smo neke elemente koji su neizbježni za svaki vrt kao i one koji mogu da se nadu u velikim i kompleksnim vrtovima.

Saksije za cvijece

Izbor saksija i posuda za cvijece je vrlo šaren. Najpovoljnije su plasticne posude za cvijece razlicitih oblika i boja, dosta su lagane i otporne. Bilje se najviše istice u bijelim i terakota saksijama. Takve saksije su prikladne za vrtove na krovu i terase. Dolaze obicno u kompletu s tanjiricima koji zadržavaju vodu. Keramicke posude (glazirane ili neglazirane) vrlo su atraktivne – ako bolje potražite mogu se naci po povoljnim cijenama; s vremenom može da se dogodi da se tu i tamo koja razbije, ali djeluju vrlo prirodno.

Korita i posude od kamena izgledaju lijepo u seoskom vrtu, pogotovo kada nisu novi tj. kad se na njima vidi trag vremena. Drvene posude najcešce se izraduju od tikovine. Posude od mekog drveta prethodno treba obojiti izvana i iznutra jer im se time produžuje vijek trajanja. Biljke ne bi trebalo da se sade neposredno nakon zaštite drveta jer ce zaštitno sredstvo otrovati biljke. Cetvrtaste drvene posude idealne su za sadnju grmova. Metalni držaci posuda za cvijece vrlo su elegantni i otporni na vremenske uslove, te se kombinuju sa ostalim metalnim namještajem.

Ostali vrtni elementi

Dodatne atrakcije u vrtu mogu biti vodoskoci, ribnjaci, fontane, skulpture i kipovi, roštilj, ljuljaške, mreža za ljuljanje, kucica za djeciju igru, pješcanik, razlicit ukrasni namještaj i slicno. U velikim vrtovima može se dosta toga kombinovati, ali u manjim vrtovima treba voditi racuna da vrt ne bude prenatrpan mnoštvom elemenata. Evo još nekoliko ideja.

Rasvjeta u vrtu

Kada se vec potroši vrijeme i novac na uredenje vrta, treba ga iskoristiti i za nocno uživanje. Usmjerena rasvjeta u vrtu izgleda stvarno prelijepo. Ugodaj se može postici pravilnim razmještanjem izvora svjetlosti, ali i uz pomoc jednog rasvjetnog tijela. Za vrijeme toplih ljetnih veceri ugodnije je na otvorenom, uz diskretno osvjetljenje i uživanje u svježem vazduhu i mirisu mora. Reflektorska rasvjeta je nešto složenija, jer zahtijeva uzemljenje i izolaciju svih prikljucaka.

Baklje stvaraju izuzetan ugodaj, ali treba da se pazi jesu li kvalitetno izvedene – inace šire neugodan crni dim. Postavljanje osvjetljena je vrlo važno, jer jedno rasvjetno tijelo visoko postavljeno raspršuje svjetlost i ne obasjava dobro niske elemente. Zbog toga je bolje rješenje postavljanje više rasvjetnih elemenata niže kako bi bio osvjetljen i prilazni put do kuce ili stepenice. Na tržištu je dostupna razlicita dekorativna rasvjeta koja treba da bude postavljena niže u nivou ociju.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Ratatu s kobasicama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.